Đukanović-Šmit: Evropsku perspektivu Zapadnog Balkana učiniti doglednijom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je poslanika Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Kristijana Šmita, saopšteno je iz njegovog kabineta

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je poslanika Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Kristijana Šmita, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo prilikom za ponovnim susretom sa poslanikom njemačkog Bundestaga, nakon nedavne zvanične posjete Berlinu, zahvalivši za pažnju koju SR Njemačka i na taj način posvećuje Crnoj Gori.

On je, kako se navodi, ukazao i na utisak po povratku iz Berlina o snažnoj podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i značajnom učešću Bundestaga u takvoj politici Njemačke, kao i bliskoj saradnji između dvije države, čemu svjedoči i dinamičan dijalog proteklih mjeseci.

”Dragocjeno je i za našu zemlju i za region što Njemačka ne posustaje sa nastojanjem da, uprkos, aktuelnim prilikama na evropskoj i globalnoj sceni, evropeizujemo region”, kazao je Predsjednik.

Đukanović je, navode, podsjetio na značaj nastavka evropskog puta za stabilnost regiona, insistirajući na daljem intenziviranju međusobne saradnje, usresređenost na dinamiziranje reformi i zajedničku posvećenost rješavanju otvorenih pitanja na ZB.

U tom kontekstu, pozdravio je predstojeći sastanak u Berlinu na inicijativu njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Makrona, jer je, kako je kazao, ovaj region dio evropske kuće i evropska odgovornost. Zato je važno, kazao je on, da evropsku perspektivu Zapadnog Balkana treba učiniti doglednijom i uz beskompromisno ispunjavanje uslova za prijem u EU, istovremeno sprovoditi jasne akcije koje će region približiti Evropi i povezati ga sa njom i infrastrukturno.

U saopštenju se navodi i da je poslanik njemačkog Bundestaga Kristijan Šmit, zahvalio Predsjdniku za prijem uz ocjenu da je njegova nedavna posjeta Berlinu veoma važna sa političkog aspekta. Ukazao je na kontinuitet njemačke podrške Crnoj Gori još od obnove nezavisnosti i evropskoj perspektivi naše zemlje i regiona. I predstojeći događaj u Berlinu, treba posmatrati u kontekstu podrške i zainteresovanosti Njemačke i Francuske za dalju sudbinu Balkana, kazao je Šmit.

“On je pozdravio pristup Crne Gore sprovođenju reformi i unapređenju vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i istakao značaj saradnje u tom kontekstu.

Sagovornici su se saglasili da je i politička i eksperstka saradnja dvije države na visokom nivou, posebno u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova. Iskazana je obostrana zainteresovanost za snažnijim prisustvom njemačkih investitora.

Tokom susreta bilo je riječi i o aktuelnim prilikama u regionu, u svjetlu predstojećeg sastanka u Berlinu, 29. aprila”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

avatar