Mi u Crnoj Gori se ponosimo time što smo država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma. Ponosimo se bogatstvom različitosti koje su znak našeg prepoznavanja. Crnogorski narod nikada nije uzmakao pred neprijateljima, niti je dozvolio gaženje ljudskog dostojanstva. Antifašizam je istorijska vertikala moderne crnogorske državnosti, koju s ponosom baštine današnje generacije. Između ostalog, to je i neprekinuta spona koja trajno povezuje crnogorski i jevrejski narod. Mi moramo i možemo istrajati u tim nastojanjima, jer želimo dobro svojim narodima i zemljama, novim naraštajima, cijelom čovječanstvu, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović večeras na otvaranju sedmog tradicionalnog okupljanja Jevreja „Mahar“ 2019, u Budvi.

Predsjednik Milo Đukanović večeras na otvaranju sedmog tradicionalnog okupljanja Jevreja „Mahar“ 2019, u Budvi

Čestitao je Jevrejskoj zajednici Crne Gore na uspješnoj organizaciji ovog značajnog skupa.

“Smatram da možemo biti obostrano zadovoljni veoma konstruktivnom saradnjom crnogorskih institucija i Jevrejske zajednice, što se reflektuje i na naše odlične odnose sa Izraelom, kao i na veze sa značajnim međunarodnim jevrejskim organizacijama. S pijetetom i poštovanjem želim da podsjetim da nas na Maharu okuplja vizija osnivača i prvog predsjednika Jevrejske zajednice Crne Gore Jaše Alfandarija, koji nažalost nije više među nama. On je bio veliki prijatelj crnogorskog naroda koji je osjećao bilo nove Crne Gore. Kroz Jevrejsku zajednicu, i lično, doprinosio je njenom demokratskom razvoju, afirmaciji mira, građanskog multikulturalnog i multikonfesionalnog sklada, čime se ponosimo. Realizacija njegovog projekta Mahara, kao kohezionog faktora, uz konstruktivnu podršku crnogorskih državnih institucija, započeta prvom konferencijom 2013, iznjedrila je ovaj međunarodno respektabilan forum, prepoznat kao mjesto okupljanja i saradnje, promišljanja o budućnosti, i afirmacije suživota koji uvažava posebnosti. Ali i kao adresa sa koje stiže brz i jasan odgovor antisemitizmu, asimilaciji, ksenofobiji, govoru mržnje i rasizma. Danas je to i snažan instrument očuvanja jevrejskog kulturnog i nacionalnog identiteta u Jugoistočnoj Evropi, posvećen politici stabilnosti, evropeizaciji Zapadnog Balkana i zajedničkoj evropskoj budućnosti”, istakao je Đukanović.

Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore je kazao da mu je posebno zadovoljstvo što večeras prisustvuje inauguraciji Vrhovnog rabina Crne Gore Arija Edelkopa, zajedno sa ministrom vjera Države Izrael gospodinom Vakninom, generalnim direktorom Rabinskog centra i Evropske Jevrejske Asocijacije, gospodinom Margolinom, predsjednicima drugih važnih jevrejskih asocijacija i udruženja, i visokim vjerskim velikodostojnicima.

“To je značajan događaj ne samo za Jevrejsku zajednicu, već i za Crnu Goru. Jer je gospodin Edelkop prvi rabin koji s porodicom živi u našoj zemlji”, istakao je crnogorski predsjednik.

Dodao je da ozbiljnost vremena u kojem živimo nameće da se i u ovakvim svečanim trenucima posvetimo pitanjima globalnog značaja, koja su i u fokusu vaše konferencije.

“Pitanjima traženja efikasnijeg odgovora u suočavanju s pošastima antisemitizma, ksenofobije, govora mržnje i rasizma, razobličavanja kvaziistorijskog revizionizma motivisanog namjerom da se rehabilitacijom zločina i zločinaca sakrije njihova odgovornost, u pokušajima da se uskrati pravo na sjećanje, i na povraćaj nezakonito oduzete imovine zajednici i pojedincima”, jasan je on.

Prema Đukanovićevim riječima, uprkos decenijama mira i ostvarenom progresu, neki procesi u svijetu daju povoda za duboku zabrinutost. Na mnogim mjestima širom planete,  mir, stabilnost i održivi ekonomski razvoj i dalje su nedostižni.

“Nažalost, „virus ravnodušnosti“ prema tim pojavama, kako to naziva Papa Franjo, zahvatio je svijet. Moramo se vratiti riječima nobelovca Elija Vizela koji kaže: „…gdje god su muškarci i žene progonjeni zbog svoje rase, vjere ili političkih stavova, to mjesto mora tog trenutka postati središte svemira“(završen citat). Da bi izbjegli ponavljanje grešaka iz prošlosti, moramo snažiti institucije kojima se utiče na kolektivnu svijest, s posebnim akcentom na obrazovne ustanove, medije i odgovorniji pristup društvenim mrežama”, napominje on. .

Dodaje kako je na opasnost od zloupotrebe novih tehnologija upozorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, konstatujući da se „govor mržnje kao pošast za demokratske vrijednosti, društvenu stabilnost i mir širi poput šumskog požara društvenim mrežama i putem interneta“.

“Društvene mreže su nažalost nepresušni kanali za širenje antisemitizma, ksenofobije i rasizma. Ali mi moramo naći način da istim putem, koristeći nove tehnološke alate, suzbijamo te pojave, i da afirmišemo mir, toleranciju, različitost i razumijevanje među ljudima”, kazao je predsjednik države.

Dodaje kako smo svjedoci da desne snage i populistički pokreti jačaju svuda.

“Prema rezultatima istraživanja Agencije EU za temeljna prava o antisemitizmu, 85% evropskih Jevreja smatra antisemitizam najvećim društvenim ili političkim problemom u svojoj zemlji. Njih 9 od 10 smatra da se antisemitizam u posljednjih pet godina pojačao. Bila bi najveća greška smatrati to opasnošću samo po Jevreje. To je opasnost prije svega za Evropu i njene suštinske vrijednosti. To je civilizacijsko pitanje čovječanstva, koje traži zajednički odgovor. Moramo se prisjetiti svevremenih poruka Vili Branta, na kojima se temelji i istorijsko obraćanje predsjednika Savezne Republike Njemačke Franka Valtera Štajnmajera 1. septembra ove godine u Poljskoj na komemoraciji povodom 80-togodišnjice početka Drugog svjetskog rata. Takvi primjeri bude nadu u izgradnju boljeg, pravednijeg svijeta”, zaključio je Đukanović.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve