Krajem maja 2018. godine Agencija za sprečavanje korupcije donijela je Odluku kojom je utvrdila da je članica Savjeta te agencije Vanja Ćalović Marković kao javni funkcioner prekršila Zakona o sprječavanju korupcije. Od tada do danas, praktično, cijeli slučaj se uvijek kroz medije prenosio na nivou poluinformacija ili stavova pojedinih institucija, ocjena određenih eksperata i samozvanih stručnjaka.

Vanja Ćalović – Marković – Višedecenijski staž u skandalima

Portal Aktuelno će narednih sedmica kroz serijal objavljivati precizne činjenice i dokumenta koja se odnose na cijeli ovaj slučaj. Dokumenta su autentična. U tim dokumentima se nalazi objašnjenje ko je Vanja Ćalović Marković i kako je ona dok je bila javna funkcionerka paralelno radila u MANS zarađivala ozbiljne svote novca koje je sama sebi određivala! Određene odluke koje je donosila Ćalović Marković upravo su odlika bahatih javnih funkcionera.

U današnjem drugom tekstu donosimo detaljan zahtjev za pokretanje postupka koji je podnio Vuk Maraš koji je tada bio direktor Monitornig programa MANS, dakle, prvi saradnik Vanje Ćalović Marković.

Zahtjev za pokretanje postupka 1

 

Maraš je zahtjev za pokretanje postupka koji je podnio 15. septembra 2016. godine u obrazloženju navodi da postoji sumnja u postojanje sukoba interesa i ograničenju vršenja javne funkcije člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije Vanje Ćalović.

-Da je član Savjeta Vanja Ćalović nije ispunjavala opšte uslove za izbor za ovu javnu funkciju jer nije imala dovoljno radnog iskustva sa visokom stručnom spremom na poslovima koji su zakonom propisani kao uslov za izbor – piše u obrazloženju.

Dalje se navodi da NVO MANS čija je izvršna direktorica članica Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije Vanja Ćalović podnosi prijave Agenciji za sprječavanje korupcije zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, te da je zbog toga Vanja Ćalović u sukobu interesa jer NVO na čijem je čelu podnosi prijave Agenciji u kojoj je ona član.

-Da je slučaj moguće političke korupcije Patricija Pobrić prvo prijavila NVO MANS, a zatim je podnijela Agenciji zahtjev za zaštitu, pa je Vanja Ćalović u sukobu interesa jer ovaj slučaj nije prijavila Agenciji prije Patricije Pobrić – piše u obrazloženju.

Maraš je detaljno i naveo dokaze.

Zahtjev za pokretanje postupka strana 2

Na kraju zahtjeva Maraš piše sljedeće.

-Predlažemo da ovaj postupak Agencija pokrene i okonča prioritetno i hitno, u najkraćem roku, jer se radi o članu Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije pa bi eventualni sukob interesa doveo u pitanje pravnu valjanost odluka Savjeta u čijem donošenju je Vanja Ćalović učestvovala, ali i zakonitost rada Savjeta Agencije koja treba da sprječava sukob interesa svih javnih funkcionera. Osim toga, ukoliko se utvrdi sukob interesa to bi bio razlog za razrješenje Vanje Ćalović od javne funkcije člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije – zaključuje Maraš.

Maraš i Ćalović su bili dugogodišnji najbliži saradnici, ali da je taj odnos upravo u to vrijeme i narušenPortal borba.me prenio je u februaru prošle godine da su se navodno nekada najbliži saradnici posvađali i da su imali žestok “verbalni sukob”. Maraš je od aprila 2018. godine predstavljen kao izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope. Sjedište organizacije je u Podgorici, a među osnivačima su vlasnici “Vijesti”.

DOKUMENT: Ćalović-Marković za godinu sebi zaradu uvećala preko 19 puta – PLATA sa 140 eura porasla na 2.741,03 eura!

Nastavlja se…

 

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Liberal
Liberal
14.10.2019-12:20 12:20

Trebalo je izdržavat Dalmatinca, a to nije ni malo jeftino. Zbog ljubavi se, svugdje a ne samo u CG, sve radi, čak i pljačkanje i krađe.