Sektor granične policije, Mornarica Vojske Crne Gore i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, na osnovu poslovnika rada Zajedničkog operativnog tima i sporazuma, realizovali su veliki broj zajedničkih aktivnosti u proteklom periodu, naročito u vremenu trajanja epidemije Kovid-19, te kroz zajednički nadzor mora, jezera i rijeka u velikoj mjeri pomogli graničnoj policiji u slučajevima sprječavanja pokušaja nezakonitih radnji, istaknuto je na sastanku Zajedničkog opreativnog tima.

Foto: Tviter, Uprava policije

Sprečavanje nezakonitih radnji ostvareno je, kako se ističe, prvenstveno kroz korišćenje postojećih osmatračkih sistema Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama i Mornarice Vojske Crne Gore.

Shodno Sporazumu o međusobnoj saradnji u oblastima sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe, integrisanog sistema kontrole, nadzora i zaštite mora i granične kontrole mora, u okviru Zajedničkog operativnog tima održan je radni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije – Sektora granične policije, Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore – Mornarice Crne Gore i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Razgovarano je o trenutnom stanju i očekivanjima u periodu nastupajuće ljetnje turističke sezone kada je riječ o nadzoru mora, rijeka, jezera, luka i priobalnog dijela.

“Poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, zajedničke aktivnosti su realizovane sa visokim stepenom profesionalnosti, pa je uz blagovremenu reakciju pri realizaciji konkretnih radnji ostvaren rezultat održavanja povoljnog stepena sigurnosti i bezbjednosti na moru u okviru pomorske plovidbe i zaštite mora. Aktivnostima lučkih kapetanija i inspekcija sigurnosti i bezbjednosti na moru, koje su sprovođene u saradnji sa službenicima Sektora granične policije ostvaren je značajan broj kontrola na moru koje su, pored utvrđivanja poštovanja Zakona o graničnoj kontroli, imale za cilj i utvrđivanje poštovanja propisa iz oblasti pomorske i unutrašnje plovidbe, čime je dat značajan doprinos većem stepenu poštovanja navedenih propisa”, ističe se u saopštenju Uprave policije.

Kako se dodaje, navedenim aktivnostima je primjena Sporazuma doprinijela i sprovođenju Nacionalnog plana traganja i spašavanja na moru i hitnog reagovanja u slučaju zagađenja sa plovnih objekata.

“U cilju podizanja efikasnosti na još viši nivo, za period nastupajuće ljetnje sezone dogovoren je nastavak zajedničkih radnji uz praćenje preporuka NKT-a, koje će bez sumnje doprinijeti kvalitetnom nadzoru mora, rijeka, jezera, luka i priobalnog dijela”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve