Nedjelja, 4 Juna, 2023
Rubrika:

Đukanović u Trebinju: Što više zelene energije

U Trebinju se, od 22. do 24. marta, održava Samit energetike (SET), jedan od najvećih u regionu. Samit se sastoji od deset tematskih panela i jedne sesije, a učestvuju eminentni stručnjaci u oblasti energetike iz regiona i svijeta, saopšteno je iz EPCG

U Trebinju se, od 22. do 24. marta, održava Samit energetike (SET), jedan od najvećih u regionu. Samit se sastoji od deset tematskih panela i jedne sesije, a učestvuju eminentni stručnjaci u oblasti energetike iz regiona i svijeta, saopšteno je iz EPCG.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, uzeo je učešće na Plenarnoj sesiji pod nazivom: „Ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju – uloga EU“, kojoj je moderirao Janez Kopač, konsultant projekta EU4 Energy.

Milutin Đukanović je rekao da je u Crnoj Gori u posljednjih dvije godine napravljen jedan dobar plan.

„Pokrenut je projekat ‘Solari 3000+’ zbog poslovne filozofije ‘proizvodi gdje trošiš’. Mi ćemo Eko-fondu da platimo 6-7 miliona CO2 takse, ali će, istovremeno, Eko-fond da finansira potrošače odnosno domaćinstva. Fond će taj novac da rasporedi na 3000 fizičkih lica. Mislim da svi radimo dobar posao, a povećavamo proizvodnju iz obnovljivih izvora“, naveo je Đukanović.

Đukanović je rekao da je druga poslovna filozofija EPCG „neviđena kompatibilnost hidro i solarnih potencijala“. On je dodao da je zabrinut kad čuje mišljenja oko mogućih problema u prenosnom sistemu. Pitao je zbog čega se, kada se prave solarne elektrane, ne bi koristila energija hidro potencijala. On je podsjetio da zbog loše hidrološke situacije prošle godine u Crnoj Gori gotovo pet mjeseci nijesu radile hidroelektrane. U slučaju da se ovakve godine ponove, solarna energija može nadomjestiti energiju iz hidroelektrana, poručio je Đukanović.

Naglasio je i da je EPCG pokrenula i projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja u vrijednosti od 70 miliona evra. „Veoma ozbiljno pristupamo svim projekata, poštujući direktive Evropske unije“, napomenuo je predsjednik Odbora EPCG.

„Strategija je jasna: mora da se pravi što više izvora zelene energije. Moramo svi da radimo. Šta je problem? Problem je zakonska regulativa, javne nabavke, javni registri i stručna znanja“, rekao je Đukanović i pojasnio da kada kaže „zakonska regulativa“, to znači da mora dobro da radi i Vlada i Skupština. „Mora dobro da radi i EPCG i lokalna samouprava, svi moramo da radimo da bismo podigli energetsku tranziciju“, zaključio je on.

U ovoj plenarnoj sesiji govorili su i: pomoćnik ministra za energetiku MVTEO BiH (Admir Softić), ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (Petar Đokić), predstavnik Delegacije EU u BiH (Tarik Hubana), savjetnik za energetiku premijera Sjeverne Makedonije (Viktor Andonov), član Uprave HEP (Petar Sprčić) i generalni direktora EPS (Miroslav Tomašević).

SET 2023 svečano je otvorio predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je učesnicima poželio uspješan rad.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve