Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Dizajnerka ženskih torbi ministrov specijalni izaslanik u Briselu

U predstavljanju njenog umjetničkog opusa, što se može naći na internetu, navodi se da je Deletić bila ''nekada stanovnica Kenije'', da joj je sada sjedište u Briselu i da ima životnu strast prema dizajnu. Predstavljala je Keniju na afričkom modnom dizajnu 2014. i proglašena je za najboljeg dizajnera istočne Afrike.

Od 1. aprila ove godine, specijalni izaslanik ministra vanjskih poslova pri Evropskoj uniji sa sjedištem u Briselu je izvjesna Mirjana Deletić, umjetnica, dizajnerka ženskih torbi, koja živi u Belgiji, pišu Dnevne novine.

Ovu informaciju, koju je prva objelodanila upravo Deletić, potvrdilo je u odgovorima Dnevnim novinama i Ministarstvo vanjskih poslova, objašnjavajući da je dotična “u skladu sa članom 42 Zakona o vanjskim poslovima, od strane šefa diplomatije, određena za specijalnog izaslanika ministra vanjskih poslova pri Evropskoj uniji”.

Odluka je donijeta na osnovu prethodne saglasnosti Vlade Crne Gore.

“Gospođa Deletić je angažovana na period od godinu dana, počev od 1. aprila 2021. U obavezi je da svoje poslove usklađuje sa šefom Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji. U skladu sa Zakonu o vanjskim poslovima, za vrijeme obavljanja funkcije, specijalni izaslanik postupa po instrukcijama ministra vanjskih poslova”, navedeno je u odgovorima na pitanja DN.

Bez želje da ulazimo u kvalitete gospođe Deletić, umjetničke i moguće, diplomatske, iznijećemo samo podatke koji su dostupni na intemetu i u profesionalnoj bazi Linkedin, navode Dnevne novine.

Naime, svježe promovisana diplomatkinja završila je srednju školu za turizam u Podgorici (vjerovatno je riječ o Srednjoj stručnoj školi “Sergije Stanić), zatim je upisala fakultet u Prištini i na njemu studirala 12 godina (1995-2007). Poslije završenih studija engleskog jezika i književosti, Deletić je, kako tvrdi, magistrirala u Gracu, u nekim podacima navodi da je diplomu magistra stekla 2009, a u drugim 2008. godine.

Od jezika, kako piše, tečno govori engleski, dok joj je francuski, koji je službeni jezik u Briselu, limitiranog nivoa, ali ipak smatra da može u službenoj komunikaciji da se služi i tim jezikom.

Mirjana Deletić je radila razne poslove u svojoj profesionalnoj karijeri, uglavnom u nevladinim ili međunarodnim organizacijama. Ipak, kako sama navodi, njena prava strast su tašne. Na prezentaciji firme čiji je ona izvršni direktor i osnivač “DELETI handbags”, a koja se bavi proizvodnjom i dizajnom tašni, piše da je 2011. otkrila svoju kreativnost i posvetilase torbama, kojima se bavila punih šest godina. Te godine osnovala je torbe “Deleti”, malu luksuznu liniju tašni za žene i muškarce.

U predstavljanju njenog umjetničkog opusa, što se može naći na internetu, navodi se da je Deletić bila “nekada stanovnica Kenije”, da joj je sada sjedište u Briselu i da ima životnu strast prema dizajnu. Predstavljala je Keniju na afričkom modnom dizajnu 2014. i proglašena je za najboljeg dizajnera istočne Afrike.

Da li su umjetnički kvaliteti Deletić do te mjere impresionirali ministra vanjskih poslova da je postavi za svog izaslanika u Briselu? Govorimo o diplomatiji, ne o dizajniranju ženskih torbica.

Prisjetimo se da je isti ministar opozvao ambasadore o čijim su diplomatskim kvalitetima u predstavljanju Crne Gore svjedočile države prijema u kojima su obavljali svoju dužnost.

Ne treba ni na trenutak zaboraviti da je Brisel prijestonica Evropske unije i samim tim najvažnija diplomatska adresa svake evropske države, pa i Crne Gore, tako da bi se i naši predstavnici morali birati sa mnogo više pažnje cijeneći upravo zahtjevnost i značaj njihovog posla za državu koja bi trebalo da bude buduća članica EU.

Da li osoba koja nema nikakvog iskustva u diplomatiji može na adekvatan način odgovoriti izazovima i obavezama koje donosi diplomatski status.

Podsjetimo, za samo pet mjeseci rada ova Vlada je dobila toliko opomena, da ne kažemo “šamara” od Evropske unije, koja otvoreno ukazuje da se ne poštuju pravila i standardi koji Crnu Goru vode ka članstvu. Opomene su stigle zbog tužilačkih zakona, potom negiranja genocida u Srebrenici, zatim najava izmjena zakona o državljanstvu i registru boraviša i prebivališta…

Sve faul za faulom, tako da će biti potreban ogroman napor i diplomatska vještina da se ispravi već učinjena šteta. Gospođa Deletić, uz sve uvažavanje njenih umjetničkih dometa, to nema. Osim ako ministar vanjskih poslova ne misli da “Deleti” torbice mogu da postanu novi brend Cme Gore i ulaznica da se pridobije naklonost evropskih diplomata, navode Dnevne novine.

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Čoban i ko
23.04.2021-08:03 08:03

Ovo idiotsko rešenje može se se definisati samo kao “čoban postavio kozu” da ga zastupa u EU. Bolje bi bilo da je na to mjeasti imenovao nekog starca sa katuna koji nije odatle u žvotu sljegao, jer bi manje nanio zla državi. Đoko Orlandić PS Trebalo je da doda da je u Keniji bila na safariju i pucala na lavove.

džudović
23.04.2021-09:25 09:25

Apostoli se specijalizuju za pronalaženje “lujki”. Đe iskopaše ovu?

Naroz
23.04.2021-18:33 18:33

Možda gospodjica CGO ima odgovor na ove misterije… Gospodjica Prva dalmatinska udarna, je vjerovatno zauzeta pronalaženjem stanova (ne u Beču), pa ne može da izgine na dva fronta.

Tihana
23.04.2021-21:46 21:46

Dokle više? Skup ludaka vodi zemlju, a normalni ljudi ćute i trpe.