Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Daniloviću, tvrd je orah FCJK!

Već cijelu deceniju opśednut Fakultetom za crnogorski jezik i književnost, Danilović se zaletio u svetu misiju njegove likvidacije. Levitirajući iz svoje protivzakonito stečene funkcije, siromah i ne zna na koga se zagnao, što će njegov pad u realnost učiniti bolnijim

Piše: Aleksandar Radoman

Pred sami početak nove školske godine 2011. koja je trebala da započne s nastavnim predmetom Crnogorski jezik i književnost, tadašnji zamjenik predśednika Nove srpske demokratije Goran Danilović pozvao je na bojkot nastave u crnogorskim školama zbog toga naziva nastavnog predmeta.

S klasičnim sindromom ekstremizma konvertita koji je u svojim ranim 20-im godinama ne samo promijenio nacionalni samoiskaz već dijametralno i ideološku profilaciju uskočivši iz Saveza komunista direktno u ultradesnu Narodnu stranku, Goran Danilović ne propušta nijednu priliku da demonstrira svoju patološku mržnju prema svemu crnogorskome.

Kad je 2014. godine Institut za crnogorski jezik i književnost transformisan u Fakultet za crnogorski jezik i književnost, opet Goran Danilović, sad već kao šef poslaničkoga kluba DF-a, nije izdržao a da se ne uneredi, napisavši da je formiranje FCJK „brodolom pameti i cijele zajednice“.

Kad je u junu 2016. godine Vlada Crne Gore odobrila upis nove generacije studenata na FCJK, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović izuzeo je mišljenje dovodeći u pitanje „racionalnost“ postojanja FCJK.

Samo mjesec dana nakon što je, ne ispunjavajući ni elementarne uslove, izabran za v. d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokoga obrazovanja, političkom odlukom Vlade Zdravka Krivokapića, na prijedlog ministrice Vesne Bratić, novembra 2021. godine Goran Danilović nije izdržao da u jednome od svojih prvih javnih istupa s te pozicije ne otkrije svoju neuralgičnu tačku.

Navodeći primjer „neslavnih izleta“ Agencije iz ranijega perioda, Danilović je pomenuo a koga drugo do reakreditaciju FCJK i akreditaciju njegovih studijskih programa iz 2019. godine: „Ne radi se o klasičnom kršenju Zakona ali se radi o nerazumijevanju i nepoznavanju Zakona, o pokušaju stvaranju utiska hiper aktivnosti koje nije bilo, odnosno, o davanju dodatnog legitimiteta FCJK pred laičkom javnošću. U konkretnom slučaju reakreditacija je bila, najblaže rečeno, nerazumna i Agencija je nije trebala prihvatiti.“

Naslanjajući se na model korisne nejasnoće, Danilović je s pozicije v. d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokoga obrazovanja ovim poručio da će njegova procjena što je razumno a što nije biti iznad Zakona, priznavši da je FCJK zakonito (re)akreditovan, ali da on ima batinu jaču od Zakona kojom svim nepoćudnim ustanovama može kad mu gođ nampane zapečatiti sudbinu.

Obilježio se povodom FCJK Goran Danilović još koji put, redovno na profašističkoj platformi In4S đe s vremena na vrijeme objavi i poneku kolumnu ili neki stihoklepački pokušaj, čija bi jedina valjana funkcija mogla biti da se uvedu u Krivični zakonik Crne Gore kao propisana kazna za najteža krivična djela, jer onaj koga bi osudili na slušanje autorske interpretacije stihoklepačkih naplavina Gorana Danilovića zasigurno bi poželio da mu kaznu odmah zamijene električnom stolicom.

Oktobra 2023. godine, Danilović je nakon niza tlapnji izrečenih na račun FCJK, vrlo jasno i priprijetio:

„Dakle, bez obzira što na pomenutom fakultetu još uvijek nijesu naučili ni razliku između akreditacije i reakreditacije, bez obzira što se fakultetom bave fakultativno – a mnome srdačno i predano; bez obzira što su saradnju između dvije stare srpske države, Zete i Raške, podigli na akademski nivo, moraju biti svjesni da moje velikosrpske simpatije prestaju u trenutku kada započnemo agencijski posao sa ustanovama visokog obrazovanja, a od ekspertskih komisija tražimo apsolutnu profesionalnost i poštovanje domaćih i evropskih standarda. Jedino što mogu da obećam je da ekspertska komisija neće biti iz novopazarske ustanove bez obzira na moje velikosrpske emocije.“

Nijesmo morali gatati kako će se u procesu reakreditacije FCJK odnijeti protivzakonito imenovani direktor AKOKVO, sam nam je otkrio da će Komisiju za reakreditaciju krojiti spram svojih ideološki motivisanih namjera.

Tako je i bilo. Na mejl FCJK 17. 1. stigla je informacija da je AKOKVO 15. 1. formirao Komisiju za reakreditaciju FCJK. Doduše, u tom istom dokumentu stoji da je Komisija prvobitno formirana 20. 12. 2023. godine, o čemu Fakultet, uprkos tome što je AKOKVO imao zakonsku obavezu da to uradi, niko nije obavijestio.

Iz te prvobitne Komisije, kako to proishodi iz dokumenta koji smo dobili, 26. 12. otpao je jedini član iz Crne Gore navodno vlastitom voljom. A na njegovo mjesto Goran Danilović je 15. 1. 2024. godine postavio stručnjaka za upravljanje otpadom iz Leskovca, inače lice koje je na listu eksperata Agencije prvi put prispjelo 29. 12. 2023. godine, petnaestak dana prije no će ga Danilović proizvesti u člana Komisije za reakreditaciju FCJK.

Za predśednicu Komisije Danilović je mudro odabrao anonimnu profesoricu serbistike iz Kragujevca, štićenicu jednog od najglasnijih promotera šovinističke lingvistike Miloša Kovačevića. Koji je zadatak Kovačevićeve štićenice i leskovačkog stručnjaka za upravljanje otpadom nije muka potrefiti s obzirom na obećanja koja je javno Danilović uputio FCJK, opsesivno već cijelu deceniju kidišući na njegovo postojanje.

U Članu 13a Zakona o visokome obrazovanju Crne Gore eksplicitno se navodi da Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja svoje poslove obavlja „u skladu s evropskim standardima i smjernicama“.

U Evropskim standardima i smjernicama, pak, kao standard 3.3 navodi se „Nezavisnost“: „Agencije moraju biti nezavisne i samostalne u svom radu i u potpunosti odgovarati za svoje aktivnosti i njihove ishode, bez uticaja trećih strana.“ Na čelu crnogorske Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokoga obrazovanja nalazi se osoba bez ikakvih dodirnih tačaka s visokim obrazovanjem, pritom lice koje je predśednik jedne političke partije. Ili još preciznije rečeno – sve što je stekao u životu Goran Danilović duguje politici – od partijskih zuba do raznih partijskih namještenja.

Dok god je na čelu ustanove koja po Evropskim standardima i smjernicama mora da obezbijedi punu nezavisnost „bez uticaja trećih strana“ predśednik jedne političke partije, kao najbesprizorniji reprezent „uticaja trećih strana“, Agencija će kršiti ne samo Evropske standarde i smjernice već i Zakon o visokom obrazovanju.

To što je Goran Danilović izabran na konkursu, nakon što je tri puta uzastopno od Vlade bio imenovan za vršioca dužnosti, ne znači da je njegovo imenovanje zakonito, već samo potvrđuje grubo kršenje standarda nezavisnosti. A kako je za direktora mogla biti izabrana osoba koja u svojoj oficijelnoj biografiji na sajtu AKOKVO navodi da zna samo ruski jezik, iako je kao jedan od uslova na konkursu bilo jasno istaknuto da direktor Agencije mora poznavati engleski jezik, pitanje je za bivšeg ministra prosvjete i bivšeg premijera koji su očigledno mimo konkursnih propozicija i uz direktnu političku intervenciju, što je javno potvrdila i dr Branka Bošnjak, silom na sramotu za direktora Agencije postavili političara Gorana Danilovića, direktno kršeći Zakon o visokom obrazovanju.

Već cijelu deceniju opśednut Fakultetom za crnogorski jezik i književnost, Danilović se zaletio u svetu misiju njegove likvidacije. Levitirajući iz svoje protivzakonito stečene funkcije, siromah i ne zna na koga se zagnao, što će njegov pad u realnost učiniti bolnijim. Tvrd je orah, Daniloviću, FCJK za tvoje partijske zube!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
PelevBrijeg
25.01.2024-09:39 09:39

Mozete li kako otvorit FCJK pri muftijinom fakultetu u Novi Pazar? Nije daleko, a tamo ste i stekli akademska zvanja. Tamo vam Danilovic ne moze nista.

TV_EU
25.01.2024-10:36 10:36

Znamo vas sve sa Peleva Brijega , do jučer Crnogorci a sada Srbi , nepismeni i polupismeni !

BMX
25.01.2024-12:21 12:21

Prepodobni danilovic se vec uveliko uzivio i utripovao u AV – Vulin – BIA – Porfirije srpski svet pa pravi komisije sa “strucnjacima” iz nisa,malog mokrog luka, svrljiga, medvedje i sokolca, BIA & ruskom agenturom koja ima zadatak da satre, zabrani i zatvori sve sto ima veze sa Crnom Gorom, crnogorstvom, tradicijom, istorijom, kulturom, folklorom, jezikom, crkvom i svemu onome sto nas vjekovima odredjuje i po cemu smo prepoznatljivi. Ako to nije uspjelo sultanima, latasu, napoleonu, musoliniju, čiči, mladim i lijepim kontrarevolucionarima sa kraja 80 – tih i ratnih 90 – tih, tesko da ce uspjeti i litijasima na celu… Pročitaj više »

dragan
25.01.2024-12:25 12:25

Svaka cast Gospodine. Respekt.