Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Članstvo u Savezu udruženja penzionera Crne Gore na dobrovoljnoj osnovi

Iz ovog udruženja, koji je najbrojnija, vanstranačka, nevladina i humanitarna organizacija koja broji blizu 90.000 članova ističu i da članarina nije jedan euro kako su pisali pojedini mediji

Neosnovane su optužbe Fonda za penzijsko i invalidsko da Savez udruženja penzionera Crne Gore nije dostavio spisak članova kojim se potvrđuje da su članovi dobrovoljno pristali da budu dio opštinskih udruženja – kazao je sekretar ovog saveza Branko Milošević.

Navodi da je “u pojedinim medijima objavljena netačna informacija dobijena od Fonda PIO”.

Iz ovog udruženja, koji je najbrojnija, vanstranačka, nevladina i humanitarna organizacija koja broji blizu 90.000 članova ističu i da članarina nije jedan euro kako su pisali pojedini mediji.

Objašnjavaju da je Upravni odbor shodno Statutu Saveza, na sjednici od 22. juna 2009. godine donio odluku o određivaju iznosa i raspodjeli članarine zavisno od visine penzije, za penzionere do 200 eura – 0,40, a preko 200 eura – 0,60 eura.

– Tada je svaki član potpisao izjavu da je saglasan da mu se mjesečno utvrđeni iznos penzije, obustavi kao članarina Savezu udruženja penzionera Crne Gore. Članstvo u Savezu shodno Statutu zasnovano je na dobrovoljnoj osnovi. Pri upisu članu se dodjeljuje članska karta. Radi pojednostavljenja postupka naplate članarine postignuta je saglasnost sa Upravnim odborom Fonda PIO, da obračun i naplatu vrši stručna služba Fonda PIO prilikom obračuna i isplate penzija – kazao je Milošević.

Oni podsjećaju da je Savez penzionera na zahtjev Fonda PIO izvršio ponovni upis crnogorskih penzionera tj učlanjenje u Savez penzionera Crne Gore 2018. godine.

Svih 24 opštinskih udruženja inoviralo je pristupnicu sa validnim potpisima u kojim je prihvaćeno plaćanje članarine Savezu odnosno opštinskim udruženjima. Visina članarine nije promijenjena od 2009. godine.

Netačna je informacija pojedinih medija da je učlanjivanje novih penzionera u Savezu prestala 2018. godine.

Savez udruženja penzionera, dostavio je, kako tvrde, na traženje Fonda PIO od 6. marta 2018. godine kopije inoviranih spiskova članova koji su dobrovoljno učlanjeni u Savez i prihvataju da plaćaju članarinu penzionerskoj organizaciji.

– Spisak članova Saveza, opštinskih i mjesnih udruženja penzionera potpisani dostavljeni su Fondu PIO uz potvrdu o prijemu 13. marta 2018. godine što Savez posjeduje dokaz broj 01-775. Pošto su iz Fonda PIO kazali da nemaju naznačene podatke, dobili su iste na poslednjoj sjednici Upravnog odbora Fonda PIO od predstavnika Saveza u tom organu – kazali su iz Udruženja i ističu da se članarina Saveza, po ranijem dogovoru sa Fondom PIO, u svakoj filijali Fonda, prilikom donošenja rješenja, penzioneru ponudi izjava da li želi da se učlani u Savez ili ne.

– Penzioneri su izjavu ovjeravali svojeručnim potpisom, uz matični broj i adresu. Savez i predsjednik uvijek su spremni da uz lični kontakt i razgovor neposredno odgovore na pitanja sredstava javnog informisanja u vezi tema koja ih interesuje – kazali su u Savezu.

Savez nije, kako poručuju, umanjio penzije od jedan euro bez saglasnosti opštinskih i mjesnih udruženja i njihovih podružnica već je taj iznos odbijen samo od februarske penzije za postradale od zemljotresa u Turskoj i Siriji njihovim članovima na osnovu potpisane odluke opštinskih i mjesnih udruženja.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve