Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

CGO: Ukinuti eksternu provjeru znanja do kraja pandemije koronavirusa

Eksterna provjera znanja jeste zakonska obaveza, ali dodaje da postoje i zakonski osnovi za njeno ukidanje sadržani u Ustavu Crne Gore i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a posebno u uslovima ovakve pandemije

Centar za građansko obrazovanje danas je podnio urgenciju Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da ministarka hitno donese odluku po Inicijativi CGO-a za ukidanje eksterne provjere znanja učenicima do kraja pandemije koronavirusom, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije koje potpisuje Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica.

“Do eksterne provjere znanja devetih razreda ostalo još svega 15 dana što zahtijeva hitnost postupanja po podnijetoj Inicijativi. Radi se nesumnjivo o vanrednim okolnostima koji imaju svoj ogroman i negativan uticaj i na proces nastave i usvajanja znanja učenika, ali i na njihovo mentalno zdravlje. CGO očekuje da će Ministarstvo ovakav kontekst uzeti u ozbiljno razmatranje jer isti značajno ograničava realnu procjenu postignuća učenika i može imati posljedice i za njihov dalji proces obrazovanja i individualnog formiranja”, navodi Kaluđerović.

Eksterna provjera znanja, kako ističe, jeste zakonska obaveza, ali dodaje da postoje i zakonski osnovi za njeno ukidanje sadržani u Ustavu Crne Gore i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a posebno u uslovima ovakve pandemije.

“CGO podsjeća da niti jednim zakonom o obrazovanju nije propisan online model nastave, a logično je bilo da djeca pohađaju neki od modela minimuma nastave u školskoj godini dok traje pandemija. Kako je zbog zaštite od zaraze redovna nastava svedena na minimum direktnog rada nastavnika i učenika, te je izostala njihova pedagoška interakcija, logično je i da se, na osnovu ustavne odredbe, prava građana na zdravstvenu zaštitu i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ukine odnosno otkaže eksterna provjera znanja koja izaziva visok rizik zaraze od korona virusa prilikom njenog održavanja”, ističe Kaluđerović.

Iz CGO-a naglašavaju da se zalažu za trajno ukidanje eksterne provjere znanja, već za racionalno djelovanje u uslovima nove realnosti, kao i osjetljivog mentalnog zdravlja mladih koji nijesu imuni na rokove i pritiske a pojačavanje tog pritiska u ovakvoj situaciji dodatno ne može djelovati dobro na njih.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zeleni vrtovi
22.03.2021-18:06 18:06

Ova iz Bara Kraljskih bas sve zna. U svakoj oblasti je ekspert, njena se mora slusati. Gomila neznalica pokusava da kreira politiku djelovanja u svakoj oblasti zasnovanu na licnom uvjerenju, bez strucnog pokrica, uz podrsku Vijesti