Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

CEGAS: Učenici filozofije sistemski diskriminisani, uprkos nagradama na svjetskim takmičenjima

Centar za građanske slobode (CEGAS) izražava duboku zabrinutost povodom dugotrajne diskriminacije koju filozofija kao predmet susreće u našem obrazovnom sistemu. Ova zabrinjavajuća situacija dovela je do ozbiljnog zanemarivanja filozofije kao discipline u Crnoj Gori, čime se nanosi šteta budućim generacijama i našem društvu u cjelini

Centar za građanske slobode (CEGAS) izražava duboku zabrinutost povodom dugotrajne diskriminacije koju filozofija kao predmet susreće u našem obrazovnom sistemu. Ova zabrinjavajuća situacija dovela je do ozbiljnog zanemarivanja filozofije kao discipline u Crnoj Gori, čime se nanosi šteta budućim generacijama i našem društvu u cjelini.

“U novoj epizodi podkasta „Diskriminacija“ pod nazivom „Šta sistem uči djecu“, sa profesorkom Filozofije Jasminkom Milošević i poslovnim konsultantom i psihologom Radojem Cerovićem skrenuta je pažnja na mnogobrojne probleme obrazovnog sistema u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju CEGAS-a.

Filozofija, kao važan dio šireg obrazovnog spektra, pruža učenicima jedinstvene alate i vještine koje su ključne za razumijevanje svijeta oko nas, kritičko razmišljanje, analizu i argumentaciju. Međunarodna filozofska olimpijada (IPO) je podržana od strane UNESCO-a i uz matematičku se smatra za najprestižnije i najstrožije takmičenje za srednjoškolce na međunarodnom nivou. Od 2012. godine, crnogorski srednjoškolci ostvaruju značajan uspjeh na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, osvajajući nagrade i postavljajući našu zemlju na mapu filozofskih dostignuća.

“Nažalost, Ministarstvo prosvete Crne Gore i Ispitni centar odbija da prizna Filozofsko državno takmičenje u našem obrazovnom sistemu. Ova nepravedna praksa ne samo da marginalizuje filozofiju, već i ponižava naše filozofske nastavnike i učenike koji su postigli izvanredne rezultate na međunarodnom nivou. Ova situacija je skandalozna i zahtijeva hitno rješavanje kako bismo osigurali ravnopravnost i poštovanje svih predmeta u našem obrazovnom sistemu”, navodi se u saopštenju.

U podkastu, Milošević je skrenula pažnju da od države institucija ne mogu da obezbijede ni avionske karte za takmičare, a kamo li ozbiljniju podršku, pa su primorani da učešće finansiraju iz alternativnih sredstava.

“Jedan od voditelja, Danilo Đukanović, naveo je da su on i njegove kolege 2017. godine isključeni iz nagrada za državne takmičare, iako je jedini u generaciji te godine osvojio nagradu na takmičenju svjetskog nivoa”, dodaje se u saoptenju.

„Posle kad su reagovali na to što me nisu zvali, uprava Gimnazije Slobodan Škerović mi je poklonila kalendar, hemijsku i notes. Notes je bio koristan, pisao sam recepte kuhinjske za vrijeme studija tu, mislim da ga i dalje imam.“ Istakao je Đukanović.

U 2018-oj godini, gospođa Jasminka Milošević, bila je domaćin ove prestižne manifestacije u opštini Bar. Bez obzira na diskriminaciju i skandalozan nedostatak podrške, takmičenje je sprovedeno uspješno, na uštrb toga što je profesorka Milošević ostala u ličnim dugovima.

“Centar za građanske slobode, apeluje na Ministarstvo prosvete i Ispitni centar da hitno preispita svoju politiku prema filozofiji i prizna njenu važnost kao integralnog dijela obrazovnog programa. Pozivamo nadležne institucije da donesu odluke koje će garantovati jednakost prava za sve predmete i pružiti podršku filozofiji kao nezamjenjivoj disciplini”, piše u saopštenju CEGAS-a.

Ovaj apel je ističu, takođe usmeren na širu javnost, koja bi trebala biti svjesna ove diskriminacije i podržati naše filozofske nastavnike i učenike koji su ostvarili izuzetne rezultate na međunarodnoj sceni. Pozivamo novinare, medije i građane da podrže našu borbu za jednakost i pravdu u obrazovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve