Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Bulajić o ostavci obavijestio samo dio DF-a, sjednicu zakazuje Ibrahimović

Bulajić je vrhu Nove rekao da se plaši i da ne dođe pod udar sankcija država NATO uključujući i sankcije Sjedinjenih Američkih Država zbog destabilzacije države.

Predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić je o svojoj odluci da podnese ostavku na tu, ali i poslaničku funkciju u parlamentu, prvo obavijestio samo dio vrha Nove srpske demokratije, prije svega Andriju Mandića i Slavena Radunovića koji su bili protiv njegovog čina, jer su smatrali da se time otvara mogućnost da se legalno zakaže sjednica. Ostatak DF-a nije obaviješten o ostavci Bulajića.

– Dogovor koji je postojao unutar DF-a je da se ne zakazuje sjednica makar do 6. juna kada bi se potencijalno otvorila mogućnost i raspuštanja parlamenta od strane odlazećeg predsjednika Vlade jer parlament ne bi funkcionisao šest mjeseci. Ta mogućnost je bila dobra polazna osnova za dogovor o tehničkoj vladi, jer nikome nije odgovaralo da izbore priprema Krivokapićeva vlada – saopštila su dva izvora Pobjede.

Bulajić je vrhu Nove rekao da se plaši i da ne dođe pod udar sankcija država NATO uključujući i sankcije Sjedinjenih Američkih Država zbog destabilzacije države.

Bulajić je, a kako je Pobjeda ranije izvještavala, priznao kontakt sa pripadnicima ruske obavještajne službe 20. februara sa ruskim obavještajcima Spoljne obavještajne službe Viktorom Antipinim i Aleksandrom Perišovim u danilovgradskom restoranu „Central lounge bar“, što je operativno dokumentovano i proslijeđeno vrhu ANB –a. I Antipin i Perišov su nakon tog događaja protjerani iz Crne Gore, zbog špijunskih djelatnosti.

Podsjećamo, Bulajić je kao razlog za svoj potez naveo to što nije uspio da odbrani izbornu narodnu volju. Na njegovo poslaničko mjesto će najvjerovatnije doći funkcioner Nove Rade Ranitović.

Kazao je i da je dobio zahtjev za sazivanje sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine koji su potpisali šefovi poslaničkih klubova Miloš Konatar (Crno na bijelo), Danijel Živković (DPS-LP), Dragan Ivanović (SNP), Raško Konjević (SDP-Albanska koalicija „Jednoglasno“) i Kenana Strujić-Harbić (Bošnjačka stranka).

– Očigledno je da je ova skupštinska većina suprotna iskazanoj izbornoj volji građana na parlamentarnim izborima. Prekomponovanjem skupštinske većine na ovaj način, stvoren je ustavno-pravni presedan koji će vremenom, bojim se, postati pravilo – istakao je Bulajić i poručio da neće uvažiti ni taj, a ni zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine.

– Sada je već, bar se nadam, svima jasno da je razlog tome i što se ovdje ne radi tek samo o pukoj unutarpolitičkoj borbi – kazao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, tu se radi o jakom i veoma naglašenom stranom uticaju.

– Tu mislim i na veliku krizu u Istočnoj Evropi i uticaju NATO kao nezaobilaznog faktora i inspiratora svih značajnijih kriza u svijetu, pa i kod nas – dodao je Bulajić.

On je rekao da je bio izložen gotovo dvomjesečnim pritiscima zbog, kako je naveo, navodnog nezakazivanja prve sjednice proljećnog zasijedanja Skupštine, a na kojoj je, po sili Poslovnika, morala da se nađe tačka – izbor predsjednika Skupštine.

– Ovim zahtjevom, sada je to svakome potpuno jasno, sami priznaju da su tek danas valjda završili njihove dogovore i da su dva mjeseca jalovih pregovora o prekrajanju izborne volje pokušavali da zataškaju napadima na mene – kazao je Bulajić dodajući da je izvršen ustavni puč i da je bavljenje politikom u Crnoj Gori postalo besmisleno.

Kako je Pobjedi nezvanično potvrđeno, šefovi poslaničkih klubova koji će tvoriti novu parlamentarnu većinu zatražiće da se danas održi Kolegijum predsjednika Skupštine, a kako je objavio poslanik Ure Miloš Konatar oni su i uputili zahtjev Branki Bošnjak kojim traže zakazivanje sjednice za 28. april na Cetinju. Kako je Branka Bošnjak odbila da zakaže sjednicu, nova parlamentarna većina će taj zahtjev uputiti potpredsjedniku Ervinu Ibrahimoviću.

Na priloženom dnevnom redu naveden je izbor predsjednika Skupštine, nove vlade, izmjene i dopune zakona o akcizama, zakona o porezu na dodatnu vrijednost, zakona o privremenim mjerama o ograničavanju cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Međutim, potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak oglasila se i poručila da sjednicu parlamenta i Kolegijuma, u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, jedino može zakazati Bulajić.

– On je predsjedavajući Skupštinom sve dok mu se na prvoj sjednici Skupštine ne konstatuje ostavka – istakla je Bošnjak i dodala da je on jedini koji ima ovlašćenje da zakaže sjednicu dok se to ne dogodi.

Bilo ko drugi ko bi to učinio, dodala je, ušao bi u zonu krivične odgovornosti zbog zloupotrebe položaja.

– Potvrdu za ovakvo tumačenje dobila sam i od relevantnih pravnih stručnjaka. Bez obzira na to što su moje kolege naslovile meni dopis za sazivanje sjednice Kolegijuma i sjednice Skupštine, ja nijesam adresa za to – naglasila je Bošnjak.

Mandatar Dritan Abazović ocijenio je da je ovakav postupak Bulajića častan čin, te podsjetio kako je za njega govorio da nije čovjek koji će otežavati funkcionisanje ili vršiti opstrukcije.

Rekao je i da bi bio iznenađen ukoliko potpredsjednik Evrin Ibrahimović ili potpredsjednica Branka Bošnjak ne zakažu sjednicu sada kada je Bulajić podnio ostavku.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve