Nedjelja, 14 Avgusta, 2022
Rubrika:

Vujović: Dvotrećinska većina ključni zaštitni mehanizam snaga koje nijesu u Vladi, korektan potez Bulajića

Vujović kaže da je Bulajić očigledno odugovlačio sa zakazivanjem sjednice kako bi pokušao politički da utiče na dio političkih partija koje su predstavljale parlamentarnu većinu, da odustanu od tog čina

Politički analitičar Zlatko Vujović je, komentarišući ostavku potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića, ocijenio u izjavi za Antenu M da je to korektan politički potez.

Vujović kaže da je Bulajić očigledno odugovlačio sa zakazivanjem sjednice kako bi pokušao politički da utiče na dio političkih partija koje su predstavljale parlamentarnu većinu, da odustanu od tog čina.

„Ali onoga trenutka kada je postalo jasno da postoji većina i dogovor o formiranju nove parlamentarne većine, on nije htio da uđe u neku zonu zloupotrebe parlamenta, i da blokira zasijedanje i donošenje odluke parlamenta po tom pitanju“, smatra Vujović.

„Bulajić nije bio spreman da sam zakaže tu sjednicu, tako da je na jedan elegantan način ostao pri svojim stavovima da se protivi formiranju Vlade, ali isto tako nije ušao u prostor zloupotrebe ovlašćenja o kojima je razgovarao“.

“Sporazum u ovom trenutku neka mjera mogućeg”

Govoreći o konceptu manjinske Vlade koji je danas predstavio mandatar Dritan Abazović, Vujović je kazao da vjeruje da je taj sporazum u ovom trenutku neka “mjera mogućeg”, te da vjerovatno njime nije zadovoljan nijedan od potpisnika.

„Vjerujem da je daleko od onoga što su predstavnici SNP-a najavili u javnosti kada govorimo o nekim pitanjima koje izazivaju podjele u crnogorskom društvu kao što je odnos prema Temeljnom ugovoru, način odlučivanja u samoj Vladi…“.

Vjeruje da će ova Vlada pokušati da iskoristi svoju priliku i ispuni zahtjeve EU, da pokaže da Crna Gora može da ide naprijed u procesu evropskih intergracija, i prije svega iskoristi jednu priliku koju je EU pružila da se ubrza proces evropskih integracija.

„Mislim da će fokus biti na pitanjima popunjavanja raznih pozicija u pravosudnom sistemu, zatim ojačavanju i ubrzavanju pregovaračkog procesa, ojačavanju sa stručnim kadrovima i otklanjanju prepreka ka evropskim integacijama.

Mislim da je tu veoma važno i usaglašavanje spornih zakona o Tužilaštvu kojima je na neki način izbjegnuto poštovanje i usvajanje svih preporuka Venecijanske komisije“, navodi Vuković, te dodaje:

„Ova Vlada će pokušati, a vidjećemo koliko će biti uspješna, da otkloni sve one probleme i negativne posljedice djelovanja odlazeće vlade. Naravno da ne mogu mnogi akteri biti zadovoljni, i da ovo neće biti proevropska vlada ali u njoj će postojati proevropska većina, koja će omogućiti da se neke stvari pokrenu.

I političkom smislu ona će jednim velikim dijelom biti koalicija koju će obilježavati ravnoteža nemoći, tako da ćemo prisustvovati brojnim sukobima parlamentarne većine oko nekih bitnih pitanja“.

Vujović smatra da će na rad ove Vlade imati uticaj i međunarodni faktori.

Ističe da su politička stabilnost i dalje ubrzanje procesa evropskih integracija ne samo prioritet CG, nego i brojnih zapadnih partnera koji su vidjeli rizik daljeg opstanka statusa kvo na ZB.

Dvotrećinskom većinom da se odlučuje o važnim pitanjima

Vujović očekuje da će poslovnikom Vlade biti definisano da se o najvažnijim pitanjima odlučuje dvotrećinskom većinom kao što je to i bio zahtjev.

Vjeruje da je to već usaglašeno i na neki način će biti i aktivirano izmjenama poslovnika dosadašnje Vlade CG.

„To je na neki način mjera kompromisa jer će u ovoj Vladi značajnu dominaciju ostvarivati SNP, to je partija koja nije prozapadna i proevropska, ona je proruska i prosrpska partija čiji su interesi mnogo bliži interesima drugih dražava, što susjednih, što ovih koji dominiraju na globalnoj sceni“, dodaje Vujović.

Zato je, kako ističe, važno da postoje zaštitni mehanizmi proevrospkih i prozapadnih snaga posebno onih koji nijesu u samoj Vladi i nemaju predstavnika u njoj.

„Tako da vjerujem da je to jedan od ključnih uslova, da bi oni koji ne čine vladu ali je podržavaju, dali podršku za formiranje i djelovanje te Vlade“, zaključuje Vujović.

Najnovije

Velike saobraćajne gužve kroz Mrkojeviće

Takozvana smjena gostiju na crnogorskom primorju, ali i na obalama Albanije i Grčke prouzrokovale su nove gužve na regionalnom putu R 29 kroz Mrkojeviće...

Kolašin: Privedeno sedam osoba iz Podgorice, policija koristila biber sprej

Pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin priveli su sedam lica iz Podgorice koja su, prema nezvaničnim tvrdnjama, ometala u radu poicijske službenike i omalovažavala ih. Do incidenta...

DF sjutra donosi odluku o Sudskom savjetu

Predsjedništvo Demokratskog fronta sjutra će donijeti odluku oko Sudskog savjeta, saznaje Dan. Sjednica predsjedništva partije biće održana u 18 sati. Poslanici će na sjednici koja će...

Kaluđerović u svojstvu građanina saslušan u VDT-u

Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, za koga se sumnja da je u petak hicima iz vatrenog oružja usmrtio višestrukog ubicu Vuka Borilovića, saslušan je večeras...

Totenhem u 96. do boda kod Čelsija, sjajan gol Kulibalija

Fudbaleri Čelsija i Totenhema remizirali su 2:2 u londonskom derbiju. Sjajan je bio meč koji je obilježava drugo kolo Premijer lige. Puno tempa, Čelsi je kontrolisao...

Najčitanije

Povezano

Vujović: Vladi Crne Gore dani odbrojani, Abazović je za Beograd potrošena roba

Realno sagledavajući iz svega što se moglo saznati vladi Dritana Abazovića su dani odbrojani. Čini mi se da i on to počinje da shvata,...

Vujović: Abazović uspio privremeno da blokira ubrzano učlanjivanje u EU, hitno pokrenuti inicijativu za smjenu Vlade

Abazović i saveznici su uspjeli da blokiraju makar privremeno ubrzano učlanjivanje Crne Gore u EU, kazao je politički analitičar, Zlatko Vujović. Kabinet predsjednika Vlade saopštio je danas...

Vujović: Od Demokrata zavisi rasplet političke krize

Zlatko Vujović usvajanje „temeljnog ugovora“ sa SPC doživljava kao „dio šire regionalne igre u kojoj Srbija pokušava da iskoristi momenat, te preuzme kontrolu nad...

Šaranović: Naš stav je jasan, stotinu je razloga za pad vlade

Ugovor sa crkvom Srbije i Otvoreni Balkan nijesu jedina pitanja zbog kojih treba da padne 43. Vlada Crne Gore, smatraju sagovornici Gradske radio televizije....

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve