Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjak: Sjednicu Skupštine jedino može zakazati Bulajić

Ona kako poručuje još jednom poziva sve na razum i državničku odgovornost da iz ove kompleksne političke situacije izađemo kroz široki kosenzus svih političkih aktera, poštujući demokratske principe i izbornu volju građana, jer spuštanje tenzija, mir i stabilnost je nešto što bi nam u ovim izazovnom trenutku trebao da bude svima prioritet

Sjednicu Skupštine Crne Gore i sjednicu Kolegijuma može u skladu sa Ustavom Crne Gore i Poslovnikom Skupštine jedino zakazati predsjedavajući Skupštinom, Strahinja Bulajić, saopštila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak.

“On je predsjedavajući Skupštinom sve dok mu se na prvoj sjednici Skupštine ne konstatuje ostavka, i sve do tada jedini on ima ovlašćenje da zakaže sjednicu, a bilo ko drugi ko bi to učinio ulazi u zonu krivične odgovornosti zbog zloupotrebe položaja. Potvrdu za ovakvo tumačenje dobila sam i od relevantnih pravnih stručnjaka. Dakle, bez obzira što su moje kolege naslovile meni dopis za sazivanje sjednice Kolegijuma i sjednice Skupštine, ja nisam adresa za to”, tvrdi Bošnjak.

Ona kako poručuje još jednom poziva sve na razum i državničku odgovornost da iz ove kompleksne političke situacije izađemo kroz široki kosenzus svih političkih aktera, poštujući demokratske principe i izbornu volju građana, jer spuštanje tenzija, mir i stabilnost je nešto što bi nam u ovim izazovnom trenutku trebao da bude svima prioritet.

Podsjećamo, Bulajić je danas podnio ostavku na poziciju potpredsjednika Skupštine Crne Gore i poslanika Demokratskog fronta. On je nakon toga poručio da je “definitivno srušena postojeća skupštinska većina” i da to predstavlja “udžbenički primjer prekrajanja izborne volje birača”. Bulajić je istakao da nije uspio da sačuva izbornu narodnu volju saopštenu 30.08.2020. godine. Iz tog razloga, kako je dodao, ostaće dosljedan do sada više puta saopštenom stavu i neće uvažiti zahtjev koji bi se odnosio na zakazivanje sjednice Skupštine, ali ni Kolegijuma predsjednika.

Nakon toga je poslanik GP URA, Miloš Konatar objavio je na Twitteru da je 46 poslanika Skupštine Crne Gore tražilo zakazivanje sjednice za četvrtak 28. april na Cetinju u 12 sati.

“Osim izbora novog predsjednika Skupštine i nove 43. Vlade Crne Gore na dnevnom redu će biti i izmjene zakona o akcizama i PDV u cilju pomoći građanima i privredi. Čeka nas dosta posla”, naveo je Konatar na Twitteru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
20.04.2022-17:50 17:50

Ako je neko nekad bar malo i posumnjao u profesionalnost, dobronamjernost, demokratske kapacitete, ove gospodje, njenu posvecenost Ustavu i zakonima drzave Crne Gore kao i patriotizmu i zelji da ova zemlja bar pokusa da izadje iz blokade i konstantne napetosti, sad vise ne bi trebalo da ima dilemu. Agonija se nastavlja… ipak je ona Демократический фронт !