Izgradnja prve zgrade za zaposlene u kulturi počeće u maju na Cetinju, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Ministar kulture sa predstavnicima sindikata

Bogdanović je učestvovao u radnom dijelu Skupštine sindikata Crne Gore koja se održava u Budvi, u okviru koje je razgovarao sa predsjednikom Sindikata kulture Crne Gore Željkom Kalezićem i predstavnicima svih nacionalnih institucija kulture.

Ministar Bogdanović konstatovao je izuzetno dobru i kvalitetnu saradnju sa reprezentativnim Sindikatom kulture i iskazao spremnost za zajednički rad na daljem unapređenju socio-ekonomskog položaja zaposlenih u kulturi. Prioritet će, kako je naglasio, biti rješavanje stambenih pitanja.

„U tom kontekstu, posebno sam ohrabren najavom predsjednika ovog Sindikata Željka Kalezića da će već u maju na Cetinju početi radovi na izgradnji prve zgrade za zaposlene u kulturi“, istakao je ministar Bogdanović.

Tokom sastanka saopštio je da su u toku i razgovori na obezbjeđivanju lokacija za izgradnju stambenih objekata u Podgorici, Nikšiću, kao i na sjeveru Crne Gore.

Kako je naglasio, to će još snažnije doprinijeti rješavanju egzistencijalnih problema zaposlenih u kulturi, kao ključnom mehanizmu za unapređenje njihovog socio-ekonomskog statusa.

Ministar Bogdanović informisao je predstavnike sindikata i da Vlada Crne Gore predano radi na obezbjeđivanju kvalitetnijih uslova za rad nacionalnih institucija kulture.

„Očekujemo da će se u novu zgradu uskoro useliti Muzički centar Crne Gore, Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka. Takođe, radimo na adaptaciji i obezbjeđivanju adekvatnog depoa za Narodni muzej, unapređujemo opremu za rad u Crnogorskom narodnom pozorištu, a nadamo se i skorom početku rekonstrukcije Kraljevskog pozorišta Zetski dom“, kazao je ministar Bogdanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture na sastanku je konstatovano da treba nastaviti razgovore o izmjeni Granskog kolektivnog ugovora, kako bi se dodatno unaprijedio položaj zaposlenih u crnogorskoj kulturi.

“Konstatovano je i da kroz zajedničke aktivnosti u najkraćem roku treba početi pripreme Nacionalnog programa kulture za narednih pet godina, kao i rad na donošenju novog Zakona o kulturi”, navodi se u saopštenju.

Komentari

avatar