Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je na Cetinju sa ambasadorkom Bugarske u Crnoj Gori Meglenom Plugčijevom-Aleksandrovom.

Na sastanku je bilo riječi o projektima koji su realizovani na osnovu Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Bugarske koji je potpisan 2015.

Ministar Bogdanović je istakao da je Crna Gora zainteresovana za jačanje saradnje između institucija koje se bave kulturnom i kreativnom djelatnošću, a posebno u oblasti kinematografije i kreativnih industrija, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Takođe, ministar Bogdanović je naveo da bi iskustva grada Plovdiva, Evropske prijestonice kulture za 2019. godinu, bila od velikog značaja za crnogorske gradove koji namjeravaju da podnesu aplikaciju za ovu prestižnu titulu.

Ambasadorka Plugčijeva-Aleksandrova je rekla da je i bugarska strana veoma zainteresovana za produbljivanje odnosa u oblasti kulture i predložila da se na bazi reciprociteta u narednom periodu organizuju Dani crnogorske kulture u Bugarskoj i Dani bugarske kulture u Crnoj Gori, u saradnji između relevantnih institucija.

“Na sastanku je dogovoreno i da se saradnja sa Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Jugoistočne Evrope sa sjedištem u Sofiji dodatno unaprijedi u narednom periodu.

Zaključeno je da dvije zemlje baštine zajedničku istoriju i kulturu, te da će u narednom periodu ministarstva i institucije kulture obije zemlje dati snažniju podršku zajedničkoj realizaciji projekata iz oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine i savremenog stvaralaštva”, navedeno je u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve