Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

ASK analizirala postupke iz oblasti javnih nabavki po prijavama zviždača

''Kako je korupcija zloupotreba povjerene moći za sticanje vlastite koristi, a interakcija između javnog i privatnog sektora posebno osjetljiva na sukob interesa i korupciju, pravno uređenje oblasti javnih nabavki od velikog je značaja za suzbijanje tih pojava''

Agencija za sprječavanje korupcije će, kako su naveli, i u narednom periodu nastaviti da blagovremeno pokreće postupke po prijavama zviždača u oblasti javnih nabavki, kao i da djeluje pravovremeno u cilju snaženja integriteta svih institucija javnog sektora.

“Budući da javne nabavke predstavljaju značajan procenat bruto domaćeg proizvoda (u 2021. godini 4,47% BDP-a Crne Gore), da se na njih odnosi veliki dio javnih rashoda i da se njima javna sredstva prenose privatnom sektoru, ova oblast je prepoznata kao veoma osjetljiva na različite vrste korupcije”, navode iz Agencije za sprječavanje korupcije.

Uvažavajući tu činjenicu, Agencija za sprječavanje korupcije je, dodaju, analizirala sve postupke po prijavama zviždača, uključujući i one pokrenute po službenoj dužnosti, u periodu od početka rada, odnosno od 1. januara 2016. godine, pa do 1. januara 2023, a koji su za predmet imali ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije u oblasti javnih nabavki u organima vlasti, jedinicama lokalne samouprave i uprave, te posebno u javnim preduzećima, javnim ustanovama i drugim pravnim licima čiji je većinski vlasnik ili osnivač država, odnosno opština.

“Kako je korupcija zloupotreba povjerene moći za sticanje vlastite koristi, a interakcija između javnog i privatnog sektora posebno osjetljiva na sukob interesa i korupciju, pravno uređenje oblasti javnih nabavki od velikog je značaja za suzbijanje tih pojava. Sprovođenje postupka javnih nabavki, te izbor najboljeg ponuđača moraju biti razumno razrađeni u zakonu kako ne bi bio ostavljen neopravdani prostor za pojavu sukoba interesa i korupcije. Osnovni principi koji smanjuju opasnost od sukoba interesa su, u prvom redu, transparentnost, konkurentnost i mehanizmi kontrole samih postupaka javnih nabavki”, zaključuju u saopštenju.

„Analiza postupaka iz oblasti javnih nabavki za period 1. 01. 2016 – 1. 01. 2023“ je dostupna na linku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve