Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

AEM podsjeća: Zabranjeno korišćenje maloljetnika u političke svrhe

Navedenim Pravilnikom, kako su naglasili iz AEM-a, definisano da je maloljetnik lice do 18 godina starosti

Agencija za elektronske medije (AEM)podsjeća crnogorske emitere da je članom 21 Pravilnika o programskim standardima zabranjeno korišćenje maloljetnika u političke svrhe.

Navedenim Pravilnikom, kako su naglasili iz AEM-a, definisano da je maloljetnik lice do 18 godina starosti.

“U cilju efikasne primjene standarda, ističemo da se navedena zabrana odnosi na oglase, ali i druge sadržaje, a koji mogu sadržati direktno prikazivanje maloljetnika u kontekstu političke promocije. Zabrana se odnosi na korišćenje snimaka ili fotografija maloljetnika, nezavisno od toga da li je roditelj ili staratelj dao saglasnost za učešće maloljetnika u sadržaju kojim se vrši politička promocija, kao i u slučajevima kada je riječ o djeci kandidata čija se promocija vrši”, poručuju iz Agencije.

Izuzetak se, po njihovim riječima, može odnositi na snimke političkih okupljanja ili izbornih konvencija u kojima se u širokim kadrovima prikazuju anonimni pripadnici javnosti, “među kojima mogu biti maloljetnici, ukoliko navedeni snimci ne sadrže direktna kadriranja maloljetnih lica, i ukoliko prikazivanje maloljetnika nije moguće izbjeći”.

“Takođe, podsjećamo da se saglasno Pravilniku o o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore političko oglašavanje ne smije emitovati 15 minuta prije/nakon ili u toku emitovanja sadržaja namijenjenog maloljetnicima”, dodaju u saopštenju.

Agencija apeluje na političke subjekte i potvrđene kandidate, da sadržaje namijenjene političkom predstavljanju i oglašavanju, “prilagode na način da navedeni standard bude poštovan”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve