Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

EVROPA SAD PROBUŠILA POTROŠAČKU KORPU: Iako primamo više kupujemo daleko manje!

Evropa sad je otvorila Pandorinu kutiju kojoj se ne nazire kraj, jer se zarada povećala ne na osnovu veće produktivnosti rada, već prostim odlukama Spajića i Milatovića da se selektivno umiješaju u poreski sistem i zarade. Tako je država došla u situaciju da joj svakim danom nedostaje sve više sredstava koje će morati da nadomjesti iz kredita. 

Optička varka građana da su kroz projekat Evropa sad dobili veće plate, pokazala se kao netačna. Jer veličina primanja nije u cifri, već u kupovnoj moći građana. Podaci pokazuju da se 2020. godine za platu od 250 eura moglo kupiti osam metara drva ili 278 litara ulja, a 2022. godine za platu od 450 eura šest metara drva ili 180 litara ulja.

U prevodu – primate onoliko koliko za tu platu možete da kupite. Evropa sad nije glavni krivac za inflaciju u Crnoj Gori ali jeste za  stopu rasta. Crna Gora je od aprila 2022. godine ušla u zonu dvocifrene ili galopirajuće inflacije, a  zabrinjavajuća je i činjenica da se inflacija u Crnog Gori veća nego u Eurozoni što do sada najčešće nije bio slučaj. To navodi na zaključak da je inflacija kod nas nije samo ”uvezena” kako se to najčešće objašnjava, odnosno nije samo proizvod pandemije i rata u Ukrajini, već jedan njen dio jeste internog karaktera, izazvanog u najvećem dijelu programom Evropa sad.

Milojko i Jakov ojadili korpu

Ono što je Evropa sad kao eksperimentalni projekat dvojice mladih populista, Milojka Spajića i Jakova Milatovića donijela nijesu veće zarade iako je cifra na platnom spisku promijenjena. Spajić i Mlatović su se jednostavno dosjetili da doprinose za zdravstveno osiguranje poslodavac više ne uplaćuje Fondu zdravlja, već zaposlenima. Ova “epohalna” zamisao je već, u provj godini sprovođenja, dovela do ozbiljnih problema u zdravstvu. Zdravstveni sistem je u slobodnom padu, a neadekvantnu medicinsku zaštitu građani već uveliko osjećaju. Mikropreduzeća su desetkovana, a na snazi je redistributivna politika i kultura, a ne kultura stvaranja. U prevodu – trošimo više nego što zaradimo.

Ali prosječno zdravog građanina to mnogo ne zanima, kao što ne interesuje ni one koje nemaju djecu u školama zašto nema grijanja. Prepucavanja bivše i sadašnje vlasti o tome ko je kriv što se najmlađi građani ove države u 21. vijeku smrzavaju po učionicama, nijesu olakšanje roditeljima čija djeca u škole moraju da idu pod punom zimskom opremom.

Građani ne vide ni nezadovoljstvo zbog neusklađenih zarada i penizija. Minimalna zarada se približila zaradi  fakultetski obrazovanih ljudi, što izaziva nezadovoljstvo i zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti posla, jer visoko obrazovani tvrde da je riječ o dikriminaciji. Zato je svako povećanje plata i penzija moralo biti pažljivo odmjereno kako na kraju ne bi postali faktura zasnovana na diskriminaciji koju plaćaju građani. Jer, kada poremetite odnos zarada u jednom sistemu, izazivate destimulaciju ili bitku za pozicijama.

Sada se najavljuje povećanje zarada i u prosvjeti dok neke druge profesije nemaju predstavnike u parlamentu, tako da je ta vrsta nepravednog odnosa dovodi do disbalansa sa drugim kategorijama. Nezadovoljni su u Sindikatu uprave i pravosuđa, ali i Univerziteta Crne Gore…

Evropa sad je otvorila Pandorinu kutiju kojoj se ne nazire kraj, jer se zarada povećala ne na osnovu veće produktivnosti rada, već prostim odlukama Spajića i Milatovića da se selektivno umiješaju u poreski sistem i zarade.  Tako je država došla u situaciju da joj svakim danom nedostaje sve više sredstava koje će morati da nadomjesti iz kredita.  Nova Vlada nije imala hrabrosti da se uhvati u koštac sa problemima i preduzme mjere koje bi obuzdale javnu potrošnju, sprovele reforme penzionog i zdravstvenog sistema i obezbijedile stabilno fukncionisanje države. Samo je nastavljena trka u populizmu u iščekivanju novih izbora.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve