Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Delegacija Državne revizorske institucije u Briselu

Osim predstavnika DRI, na sastanku su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Centralne banke, MONSTAT-a, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za katastar i državnu imovinu

Senator Državne revizorske institucije dr Branislav Radulović i državna revizorka – rukovoditeljka Odeljenja za međunarodnu saradnju Marija Žugić učestvovali su na sastanku Pododbora za ekonomska, finansijska pitanja i statistiku za praćenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU održanom danas u Briselu.

Evropska komisija je u svom Izvještaju o Crnoj Gori za 2022. godinu pozitivno ocijenila napredak eksterne državne revizije, a naročito pohvalila aktivnosti u vezi sa nezavisnošću DRI, razvojem institucionalnih kapaciteta, uticajem revizorskih rezultata i procesom planiranja realizacije revizorskih preporuka DRI.

“Delegacija DRI je u okviru Pregovaračkog poglavlja 32 – „Finansijski nadzor“ predstavila aktivnosti koje je vrhovna državna revizija preduzela od prethodnog sastanka Pododbora i izložila Generalnom direktoratu za budžet EK stanje u vezi sa eksternom revizijom, naročito u vezi sa ispunjavanjem obaveza iz Godišnjeg plana revizija za 2021. godinu, saradnjom sa Skupštinom u pogledu održavanja javnih saslušanja povodom podnešenih izvješaja, razvojem revizije uspjeha, kao i sa procesom praćenja realizacije revizorskih preporuka DRI iz prethodnog perioda”, navodi se u saopštenju DRI.

U oblasti razvoja revizije uspjeha, predstavnici DRI su posebno apostrofirali značajan porast izvršenih revizija uspjeha (6) u odnosu na (4) iz prethodnog izvještajnog perioda, povećanje broja odeljenja zaduženih za vršenje revizije uspjeha, kao i porast planiranih revizija uspjeha u narednom periodu – planirano dodatno 7 revizija uspjeha od kojih se dvije odnose na kooperativne paralelne revizije uspjeha. Evropskoj komisiji takođe su prezentovani nalazi i preporuke DRI iz Izvještaja o reviziji Prijedloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2021. godinu.

Osim predstavnika DRI, na sastanku su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Centralne banke, MONSTAT-a, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za katastar i državnu imovinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve