Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Na Kosovu restrikcije struje zbog energetske krize

Restrikcije su počele u osam časova ujutru, a građani Kosova su obaviješteni da će trajati po dva sata, dok će šest sati imati električnu energiju

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) je saopštila da od ponedjeljka, 15. avgusta, počinju restrikcije struje zbog loše energetske situacije.

Restrikcije su počele u osam časova ujutru, a građani Kosova su obaviješteni da će trajati po dva sata, dok će šest sati imati električnu energiju.

U saopštenju se navodi da će Kosovo distribuirati samo električnu energiju koju samo proizvede.

Ovakva odluka je donijeta, navodi se dalje, jer ne postoji finansijska mogućnost da se električna energija kupuje od drugih zemalja usljed drastičnog poskupljenja na međunarodnom tržištu.

KEDS je 9. avgusta od Regulatorne kancelarije za energetiku (ZRRE) zatražio dozvolu da poveća tarife za električnu energiju.

Takođe, KEDS je prije mjesec dana upozorio na “neizvesnu zimu” zbog energetske krize koja je pogodila Evropu.

U saopštenju od 14. avgusta se navodi da su KEDS i KESCO (Kosovska kompanija za snabdijevanje električnom energijom), zbog visokih uvoznih cijena električne energije, tokom prošle godine bile u gubitku 46 miliona eura.

Kosovo se sa energetskom krizom suočava od prošle godine. Potrošači su se već suočavali sa restrikcijama a uvećani su i računi za struju usljed poskupljenja tarifa.

Termoelektrane “Kosova A” i “Kosova B” u Obiliću proizvode oko 800 megawata električne energije na sat, a Kosovo tokom zime ima potrebe za oko 1.300 megawata na sat.

Jedan od razloga što se na Kosovu ne proizvodi dovoljna količina električne energije je višedecenijska, zastarela elektrana.

Oko 94 odsto energije se proizvodi sagorijevanjem uglja, a oko šest odsto iz obnovljivih izvora kao što su hidroelektrane, vetroparkovi i solarni paneli.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve