Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Harkov ponovo meta, Zelenski: EU ne smije postati supermarket za bogate Ruse

Najmanje dvije osobe su poginule, a 13 civila je povrijeđeno u današnjem napadu na Kramatorsk u istočnoj Ukrajini, rekao je Pavlo Kirilenko, ukrajinski načelnik regionalne vojne uprave Donjecka. Uktajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ponovno pozvao EU članice da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao ’’supermarket’’ dostupan svakome ko ima sredstava za ulazak. Aleksandar Darčijev, šef odjeljenja za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, saopštio je da bi odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama bili veoma pogoršani, čak bi mogli biti i i prekinuti, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma.

Ušli smo u 171. dan rata u Ukrajini. Najmanje dvije osobe su poginule, a 13 civila je povrijeđeno u današnjem napadu na Kramatorsk u istočnoj Ukrajini, rekao je Pavlo Kirilenko, ukrajinski načelnik regionalne vojne uprave Donjecka. Uktajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ponovno pozvao EU članice da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao ’’supermarket’’ dostupan svakome ko ima sredstava za ulazak. Zelenski je napomenuo da se njegov prijedlog ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć jer su riskirali svoju slobodu ili živote opirući se politici čelnika Kremlja Vladimira Putina.

22:52 Opet eksplozije kod Hersona

Jake eksplozije čuju se u Novoj Kahovki pod ruskom okupacijom kod Hersona. Prema lokalnim medijima, eksplozije su se čule u blizini gradske bolnice, navodno u blizini mjesta gdje su Rusi skladištili vojnu opremu i municiju.

22:08 Gazprom povećao protok gasa ka Mađarskoj

Ruska energetska kompanija Gasprom je povećala protok gasa ka Mađarskoj, rekao je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje, prenosi Reuters.

Gas u Mađarsku stiže tzv. “Turskim tokom”, i to preko teritorije susjedne Srbije.

21:58  Brod sa 13.000 tona kukuruza iz Ukrajine stigao u Italiju

Brod “Rojen”, koji je pod malteškom zastavom natovaren s oko 13.000 tona kukuruza isplovio iz Ukrajine, stigao je u italijansku luku Ravenna.

U okviru sporazuma o koridoru za izvoz žita potpisanom između Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija (UN) u Istanbulu 22. jula, prvi brodovi natovareni žitom iz Ukrajine počeli su pristizati u odredišne ​​luke.

21:03 Blinken: Rusija i proruske vlasti u Ukrajini da poštuju pravo

SAD su zabrinute zbog izvještaja da su “nelegitimne vlasti u istočnoj Ukrajini” podigle optužnice za britanske, švedske i hrvatske državljane, izjavio je američki državni sekretar Antoni Blinken.

Blinken, Foto: AFP

“Rusija i njeni zvaničnici imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima“, napisao je Blinken na Twitter-u.

Američki državni sekretar rekao je i da SAD smatraju da je važno da se suprotstave Rusiji, jer je njena agresija na Ukrajinu ugrozila temeljne principe međunarodnog sistema, prenio je Reuters.

19:42 Rusija: SAD da natjeraju Zelenskog da se vrati pregovorima

Vašington bi trebalo da natjera ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se vrati za pregovarački sto kako bi izbjegao ponižavajući poraz, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Darčijev.

Kako je rekao, to bi bila jedna od „boljih“ odluka američke administracije.

18:10 “Nelogična odluka”

Odluka Crne Gore da protjera jednog ruskog diplomatu predstavlja nespremnost i nesposobnost zvanične Podgorice da se udalji od politike slijepog praćenja destruktivne linije Zapada, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova

Ona ističe da to slijepo praćenje zapadne politike ide na štetu međunarodne bezbjednosti i saradnje, ali i sopstvenih nacionalnih interesa.

17:06 Podoljak: Rat u Ukrajini mora da se završi oslobađanjem Krima

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Mihail Podoljak je rekao u subotu da bi rat mogao da se završi povratkom poluostrva Krim i kažnjavanjem ruskih lidera koji su naredili vojnu invaziju.

“Rat je počeo 2014. godine aneksijom Krima, pa tako očigledno mora i da se završi oslobađanjem poluostrva”, napisao je Podoljak.

15:39 “Ako niste zadovoljni rečima Zelenskog žalite se Kremlju”

Ukrajina je pozvala sve one koji su nezadovoljni pozivom Zelenskog zapadnim zemljama da uvedu zabrane ruskim turistima “da upućuju svoje žalbe Kremlju”.

“Rusi koji su uznemireni mogućnošću da im se zabrane turistička putovanja u Evropu mogu svoje žalbe da upute Kremlju i preko 70 odsto svojih sunarodnika koji podržavaju rat”, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

“Niko ne predlaže da se uvede zabrana onoj nekolicini Rusa kojima je možda potreban azil ili humanitarni ulazak.

15:09 Nuklearka Zaporožje ponovo granatirana

Ukrajinske snage ponovo gađaju Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

„Energodar i nuklearka su ponovo mete granatiranja ukrajinskih snaga. Prema rečima očevidaca, u gradu se opet čuju eksplozije“, napisao je na Telegramu visoki lokalni zvaničnik Vladimir Rogov, prenosi Sputnjik.

Dodao je da će vlasti biti primorane da “konzerviraju elektranu” ako se granatiranje nuklearke Zaporožje nastavi. Upozorio je i da će Kijev ostati bez mogućnosti da se iz te elektrane snabdeva električnom energijom.

14:42 “Rat u Ukrajini mora da se završi oslobađanjem Krima”

Savetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Mihail Podoljak je rekao u subotu da bi rat mogao da se završi povratkom poluostrva Krim i kažnjavanjem ruskih lidera koji su naredili vojnu invaziju.

“Rat je počeo 2014. godine aneksijom Krima, pa tako očigledno mora i da se završi oslobađanjem poluostrva”, napisao je Podoljak.

14:32 Konašenkov: U ruskom napadu poginulo 170 vojnika

Vazdušne snage Rusije izvele su precizne udare na mjesto razmještanja 10. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske, pri čemu je stradalo skoro 200 pripadnika, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

“Preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na mjesto privremenog razmještanja 10. brdske jurišne brigade u oblasti naselja Perejezdnoje u (samoproglašenoj) Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) eliminisano je do 170 nacionalista i 12 komada vojne opreme”, rekao je Konašenkov, preneo je TAS S.

Prema njegovim riječima, ruske snage uništile su raketni bacač HIMARS i skladište municije u području Kramatorsk u DPR.

foto: EPA
12:26 Ukrajina dogovorila ogroman zajam sa MMF-om

Odobravane novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pomoći će da se uvjere i ostali ukrajinski kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

MMF-ov novac će poslužiti za 18 mjeseci kao sidro, dok se ne dogovori veći finansijski paket do 20 milijardi dolara.

Smatra se da će taj novac pomoći Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom, izjavio je savjetnik Oleg Ustenko.

12:02 “Ruske vlasti blokiraju pristup ljekovima u okupiranim oblastima”

Ukrajinski ministar zdravlja optužio je ruske vlasti da su počinile zločin protiv čovečnosti blokiranje pristupa ljekovima u oblastima koje su njene snage okupirale od invazije na zemlju u februaru.

U intervjuu za AP, Viktor Liaško je rekao da su ruske vlasti u više navrata blokirale napore da se ljudima u okupiranim gradovima, mjestima i selima obezbijede ljekovi koje subvencioniše država.

11:56 “Uništili smo četiri bespilotne letelice i jedan avion”

Udarna grupa združenih snaga izvijestila je da su tokom proteklog dana snage PZO-a Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine uništile 4 bespilotne letelice tipa Orlan-10 na istoku Ukrajine, od kojih jednu tokom noći, kao i jurišni avion Su-25.

11:06 Britanski obavještajci: Dva glavna mosta u Hersonu van upotrebe

Dva glavna mosta koja omogućuju Rusima pristup teritoriji na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti sada su vjerovatno van upotrebe i nije ih moguće koristiti za značajnije vojno snabdijevanje, objavila je u subotu britanska vojna obavještajna služba.

10:30 Gradonačelnik Harkova: Grad je granatiran tokom noći

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov objavio je na Telegramuda je grad granatiran tokom noći.

“Okruzi grada Harkova – Centar, Nemišljanski i Slobodanski, granatirani su tokom noći. Oštećen je koledž, oštećene su komunikacije i kritična infrastruktura, polomljena su stakla na nekoliko stambenih zgrada, nekoliko trolejbusa je pogođeno gelerima”, rekao je Terehov.

10:21 Ukrajina: Rusija izgubila 43.400 vojnika od početka rata

Ukrajinska vojska objavila je dnevni izvještaj u kojem navodi da je ruska vojska od 24. februara izgubila 43.400 vojnika.

09:04 SAD: Rusija i proruske vlasti u Ukrajini da poštuju pravo

SAD su zabrinute zbog izvještaja da su “nelegitimne vlasti u istočnoj Ukrajini” podigle optužnice za britanske, švedske i hrvatske državljane, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

“Rusija i njeni punomoćnici imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima“, napisao je u petak Blinken na Tviteru.

7:37 – Ukrajina: U granatiranju Kramatorska najmanje dvoje mrtvih

Najmanje dvije osobe su poginule, a 13 civila je povrijeđeno u današnjem napadu na Kramatorsk u istočnoj Ukrajini, rekao je Pavlo Kirilenko, ukrajinski načelnik regionalne vojne uprave Donjecka.

U granatiranju je oštećeno najmanje 20 stambenih zgrada i izazvan je požar. U toku je akcija spašavanja.

7:26 – Zelenski: EU ne smije postati supermarket za bogate Ruse

Uktajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ponovno pozvao EU članice da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao “supermarket” dostupan svakome ko ima sredstava za ulazak. Zelenski je napomenuo da se njegov prijedlog ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć jer su riskirali svoju slobodu ili živote opirući se politici čelnika Kremlja Vladimira Putina.

“Moraju postojati jemstva da ruski ubice ili suučesnici u državnom teroru ne koriste šengenske vize”, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju, misleći na vize koje vlasniku omogućavaju pristup šengenskom području koje obuhvata nekoliko država EU-a.

“Drugo, ne smijemo uništiti samu ideju Evrope – naše zajedničke evropske vrijednosti. Evropa se stoga ne smije pretvoriti u supermarket u kojem nije važno ko ulazi i gdje je glavno da ljudi samo plaćaju svoju robu”, naveo je.

Zelenski je prvi put pozvao na zabranu izdavanja viza u svom ovotjednom intervjuu za Washington Post, rekavši da bi Rusi trebali živjeti u svom vlastitom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju.

Apel Zelenskog tek treba dobiti podršku glavnih igrača u EU. No, kako je rekao, ohrabrila ga je podrška baltičkih država i Češke, koja trenutno predsjeda EU-om. Finska je takođe podržala ideju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije ove nedjelje osudio je apel Zelenskog, rekavši da je “svaki pokušaj izolacije Rusa ili Rusije proces koji nema perspektivu”.

7:20 – Moskva: Ako SAD proglase Rusiju sponzorom terorizma, moguć prekid odnosa

Aleksandar Darčijev, šef odjeljenja za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, saopštio je da bi odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama bili veoma pogoršani, čak bi mogli biti i i prekinuti, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma.

Darčijev je istakao da bi, ako Senat SAD donese takvu odluku, to značilo da je Vašington prešao tačku bez povratka, navodi Tas.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve