Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučić: Srbija pod pritiskom glasala za isključenje Rusije iz UN savjeta

UN su u četvrtak donijele odluku da se Rusija isključi iz Savjeta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izvještaja o zločinima u oblastima Ukrajine koje je okupirala

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prvobitna pozicija Srbije na glasanju za suspenziju Rusije iz Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija bila da bude uzdržana, ali da je usljed pritisaka odlučeno da se glasa za rezoluciju.

UN su u četvrtak donijele odluku da se Rusija isključi iz Savjeta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izvještaja o zločinima u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

“Naša je odluka bila da budemo uzdržani, a onda dobijete bezbroj teških pritiska, koji nemaju veze sa ličnim. Niko nije meni došao i rekao, ili me ucijenio, ali oni ucjenjuju zemlju…Oni vam kažu da li vi znate da se danas ili sjutra odlučuje o tome hoćemo li biti izuzeti iz paketa sankcija (Evropske unije) za naftu”, izjavio je Vučić u intervjuu za javni servis Radio Televizija Srbije (RTS).

Srbija je, kako je Vučić objasnio – vojno neutralna zemlja, ali ne i politički neutralna.

“Srbija je na evropskom putu. Mi smo vojno neutralna država, ali nismo politički neutralna država, mi smo na evropskom putu”, dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije je, kako je objasnio, sa ruskim predsjednikom razgovarao o snabdijevanju Srbije gasom i Naftnoj industriji Srbije, koja je u vlasništvu ruske državne kompnaije Gazpromnjeft.

Putin je Vučiču, kako je ovaj naveo, rekao da “sve u Ukrajini ide po njegovim (Putinovim) planovima”.

Predsjednik Srbije je za Javni servis rekao da je u srijedu, 6. aprila, nepoznati vojni avion, iznad Letonije, na letu Moskva Beograd, pratio putnički avion.

Let Moskva – Beograd, kasnio je tri sata, naveo je Vučić.

“Avion je bio vojni lovac – podsjećao na fantoma 15 ili eurofighter”, rekao Vučić.

On je prenio da je ruska kontrola letjenja upozorila Srbiju o tom avionu.

“Taj jučerašnji događaj nije nas ostavio ravnodušnim. Sjutra će država da traži dodatne informacije od Rusa ali i od NATO”, rekao je Vučić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad.mne
07.04.2022-23:27 23:27

Šta ovo bi? Vučića našli ispod kamena, gdje se sakrio dok ne prođe kriza, i tražili da ne lupeta, no da kaže na čijoj je strani! Sada će i sankcije da uvede, a njegovi sendvičri iz CG će to pohvaliti kao odgovornu politiku? Hoće li se Jole javit?

Ha20
09.04.2022-10:21 10:21
Reply to  nenad.mne

Jole, Dobrila, Zakson, Omer iz Negotina, Suljo iz Nis i onaj treci iz Paracin zaboravio sam mu ime cekaju direktive iz srbistana kako da komentarisu ove zadnje novosti. Vjerovatno im je Pizdousti poslao poruke da cute jer ponekad zna grom da udari iz vedra neba kada budu culi da je Vucko konacno uz pritisak udario sankcije Rusima. Bilo kako bilo Vucko je dokazao hiljadu puta da je Ruski duplezac i da mu zapadna Evropa i Amerika nikada vise nece vjerovati. Hvala na paznji.

KLEMENTINA
08.04.2022-12:34 12:34

Za njega ne važi ona stara ”NIT si VODA niti VINO” no SPLAČINE za njega je ona druga ”NIT si MED niti MASLO”nego ono ONO što ne JEDU LjUDI.

Ha20
08.04.2022-18:09 18:09

Vucko kako ces se zdogovoriti sa Putkom kada uskoro budes morao pod pritiskom da mu uvedes sankcije ?