Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Joanikije žestoko PONIZIO I UDARIO na Porfirija: Da li su episkopi jači od Sinoda Crkve Srbije?

Ovako dijametralno suprtoni stavovi između Porfirija i Joanikija događaju se prvi put javno u vrhu SPC još od vremena kada je pokojni Amfilohije kontrirao takođe sada pokojnom Irineju oko Kosova i stavova predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja, već da svoju brigu i molitve upućuje Spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore – saopštenje je Crkve Srbije nakon dvodnevnih sastanaka sa liderima dijela partija iz Crne Gore, a čija je tema bila i izvjesno formiranje manjinske Vlade.

Nekoliko dana nakon izjave Porfirija filijala Crkve Srbije u Crnoj Gori saopštava:

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) rešenje postojećih društvenih problema u Crnoj Gori ne vidi u povratku bivše vlasti, ali ni kroz podršku manjinskoj vladi, navedeno je u zajedničkom saopštenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i episkopa mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija.

Ovako dijametralno suprotni stavovi između Porfirija i Joanikija događaju se prvi put javno u vrhu SPC još od vremena kada je pokojni Amfilohije kontrirao takođe sada pokojnom Irineju oko Kosova i stavova predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Joanikije je, razumije se, ovu izjavu dao za domaće potrebe, ali svakako je i iskoristio priliku da udari i ponizi Porfirija. Nije tipično niti civilizovano da Joanikije na ovaj način kontrira svom šefu, ali to i ne treba da čudi jer je poznato da ga Porfirije nikako ne cijeni. Porfirije ga ne cijeni jer ga smatra sljedbenikom Amfilohija, a poznato je da on na svaki način želi da uništi sve što ima veze sa pokojnim Ristom Radovićem. Za očekivati je i vrlo skori odgovor Porfirija ili njemu bliskih popova iz Srbije. Postavlja se pitanje da li su trojica episkopa iz CG jača od Sinoda SPC?

Ova reakcija episkopa Crkve Srbije propraćena je komentarima na Twitteru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
03.02.2022-12:04 12:04

Dabogda oci iskopalii jedni drugima………………………..

Ha20
03.02.2022-12:26 12:26

Jel se iko sjeca da je ovaj isti Joanikic nedavno davao izjave kako se SPC nece mijesati u politiku Crne Gore. A sada lize ono sto je ispljuvao. Cak i ona najluksuznija pascad se nikada ne odricu ” Vrucih govana ” samo ako im se za to pruzi prilika. Joanikic je najbolji dokaz za tu izreku.

Џони
05.02.2022-14:41 14:41

Овде се користи једна веома опасна игра речи….. Није Православна Црква Србије, већ Српска Православна Црква… То је озбиљна разлика. Паметном доста.