Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Beograd: Milanu Kneževiću dodijeljena nagrada Slobodan Kostić za roman Obala nesanice

Ova ugledna nagrada za humor i satiru nosi ime dr Slobodana Kostića (1952-2012) istaknutog srpskog književnika, pjesnika i esejiste, zastupljenog u antologijama srpskog pjesništva i redovnog profesora teorije književnosti. Slobodan Kostić jedan je od najcjenjenijih i najugledniji srpskih pisaca satire, autor više romana i pripovijedaka

U velikoj sali beogradskog pozorišta „Slavija“, u kojoj je sinoć, za „Ježevdan“, u slavu srpske satire, na dan osnivanja „Ošišanog ježa“, najstarijeg humorističko-satiričnog časopisa na Balkanu, održano veliko veče humora i satire, koje se tradicionalno organizuje petog januara uz prisustvo velikog broja najeminentnijih srpskih satiričara, Milanu Kneževiću je dodijeljena godišnja nagrada uredništva, saradnika i čitalaca „Ježa“, „Slobodan Kostić“, za humor u satiri, za roman „Obala nesanice“, koji je 2021. godine objavio ugledni beogradski izdavač „Štampar Makarije“.

I pored toga što je autor bio spriječen da prisustvuje svečanom dodjeljivanju nagrade, proglašenje je pozdravljeno gromkim aplauzima svih prisutnih, satiričara i publike, a odlomak iz „Obale Nesanice“ pročitala je beogradska glumica Jelena Mila.

Ova ugledna nagrada za humor i satiru nosi ime dr Slobodana Kostića (1952-2012) istaknutog srpskog književnika, pjesnika i esejiste, zastupljenog u antologijama srpskog pjesništva i redovnog profesora teorije književnosti. Slobodan Kostić jedan je od najcjenjenijih i najugledniji srpskih pisaca satire, autor više romana i pripovijedaka.

Roman Kneževića „Obala nesanice“ već je naišao na značajnu pažnju čitalačke javnosti u Crnoj Gori i šire, promovisan je u Podgorici, Budvi i Nikšiću, a slijede i druge promocije ovog djela kod nas i u okruženju.

U kritici je ocijenjeno da je autor uz autentičan literarni pristup sagledao fenomen diktature na svim svjetskim destinacijama i u svim vremenima, uzevši za mjesto radnje imaginarnu afričku državicu, Obalu Nesanice, u kojoj najveći sin naroda i narodnosti, Milton, već ovještalim receptima svih diktatora svijeta drži u ropstvu svoju banana državicu, praveći od nje privatni feud, mjesto kolektivne hipnoze nacije, zaljubljene u svog velikog Vođu, koji razvija poligon za procvat diktature uz obilatu podršku domaće i međunarodne mafije, kao i bjelosvjetskih satrapa koji šićare po, izgubljenoj u džunglama Afrike, Obali Nesanice.

Knežević je u avgustu ove godine dobio prestižnu nagradu Književnog društva Kosova i Metohije, „Veliku Gramatu“, najveće priznanje za književno stvaralaštvo i očuvanje srpskog jezika i kulture za 2021. godinu, nedavno mu je dodijeljena i nagrada “Mirko Banjević” za poeziju, za zbirku pjesama “Robijaški refreni”, a nagrada „Slobodan Kostić“ već je treće ugledno priznanje ovom autoru u relativno kratkom periodu.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
06.01.2022-15:00 15:00

OVU prestižnu nagradu Književnog društva Kosova i Metohije ,ti se ne priznaje nije urucena na KOSOVO i   ti se zoves jedan je od najcjenjenijih i najugledniji srpskih pisaca satire,—- Nobelova mora se urucit u NORVESKU ILI SVEDSKU  bilo koja nagrada mora se urucit ondje dje ti je priznta  tako kneze ovu Kosovsku ti niko ne priznaje !Papir sve trpi okaci je na banderu umrlica !