Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Tradicija u srcu već 75 godina

Zbog ogromnog interesovanja javnosti, KIC je već ranije obećao da će koncert ponoviti sljedeće godine, čim epidemiološke prilike budu to dozvolile

Dvosatnim spektakularnim koncertom Folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović” sa prijateljima iz KUD-ova “Njegoš” sa Cetinja i “Boka” iz Tivta, legendarnim Šukrijom Žutim Serhatlićem, orkestrom Aleksandra Saše Magovčevića, KIC pop horom, obilježio je sinoć na velikoj sceni KIC-a, značajan jubilej – 75 godina postojanja i promovisanja folklorne tradicije i narodnih igara Crne Gore i regiona, širom svijeta.

Tradicija u srcu već 75 godina
Tradicija u srcu već 75 godina

Desetine mladih, dobro uvježbanih folkloraša i folklorašica, članova reperezentativnog i omladinskog KIC ansambla, u originalnim kostimima, izvelo je: Vrsutu, igre iz Rožaja i Gusinja, nezaobilazan splet igara iz Crne Gore, Pastiricu, Vlaške igre, igre iz Leskovca, Šokačke, ali i Ciganske igre.

Koncert je otvoren premijernom izvedbom nove koreografije “Igre sa Prokletija”, koju je postavio dugogodišnji stručni saradnik u ansamblu Mirsad Ademović. Očaravajućom igrom i pjesmom, raskošnim talentom, prelijepim nošnjama, KIC-ov ansambl je u sve koreografije utkao istinsku folklorašku emociju, puno ljubavi i energije, ponovo potvrđujući da na najljepši način njeguje svo bogatstvo crnogorskih različitosti, snagu i ljepotu mutlikulturalnosti i multnacionalnosti naše države, baš kao decenijama unazad.

Tradicija u srcu već 75 godina
Tradicija u srcu već 75 godina

U pozdravnom govoru, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović podsjetila je da današnji KIC, svoj korijen duguje folklornom ansamblu “Budo Tomović”, te da ova generacija plijeni očuvanjem tradicije u srcu, autentičnošću igre i pjesme, ljepotom nošnje i koraka, stasa i glasa, obrazovanjem, spektakularnošću nastupa…

“KIC i njegovi folkloraši su bili, a i sad su ponos Glavnog grada. Najbolji su ambasadori svoje zemlje širom svijeta i primjer važnosti očuvanja – vrijednosti multinacionalne, multikonfesionalne, antifašističke, građanske – Podgorice i Crne Gore. I dalje će umjetnošću promovisati ljepotu suživota i različitosti koje nas spajaju”, istakla je Burzan Vuksanović.

Tradicija u srcu već 75 godina
Tradicija u srcu već 75 godina

Predsjednica Udruženja folklornih ansambala Crne Gore Danijela Bokan, čestitajući jubilej, naglasila je da je ansambl KIC-a već decenijama prepoznatljiv po načinu interpretacije svog kulturno – umjetničkog programa koji se svrstava u sam vrh crnogorske folklorne scene. Kako je kazala, posvećenost i entuzijazam svih folkloraša ovog ansambla, zaslužni su što luča tradicije u KIC-u i dalje sija.

Jubilarne Zahvalnice FA KIC-a, za veliki doprinos u razvoju ansambla i očuvanju tradicije Podgorice i Crne Gore, dobili su: Branka Šćepanović, Zoran Kalezić, Šukrija Žuti Serhatlić, Miladin Marković, Milan Popović, Bukurija Radončić, Mirsad Ademović i Snežana Burzan Vuksanović.

Posthumno, zahvalnice su uručene i porodicama poznatih KIC-ovih koreografa Hasana Cana Đečevića i Draška Savkovića.

Tradicija u srcu već 75 godina
Tradicija u srcu već 75 godina

Takođe, na sinoćnoj svečanosti, Mirsadu Ademoviću je oficijelno dodijeljena licenca za koregorafa, te je folkloraška scena Crne Gore od sinoć bogatija za još jednog mladog i već uspješnog koreografa.

Publika je sve nastupe pratila burnim aplauzima, potvrđujući da i ona nosi -Tradiciju u srcu-, što je bio moto sinoćnjeg svečanog koncerta. Snimak koncerta uskoro će biti emitovan na TV 7.

Zbog ogromnog interesovanja javnosti, KIC je već ranije obećao da će koncert ponoviti sljedeće godine, čim epidemiološke prilike budu to dozvolile.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
backović E
10.12.2021-13:41 13:41

Za ovaj cvijetnjak valja živjeti i boriti se,………….NEKA JE VJEČNA CRNA GORA!!!!