Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Bregu: Bez uvjerljivog puta ka EU Zapadni Balkan bi lako mogao podleći regionalnom nacionalizmu

''Vjerujem da Evropska unija ima sva potrebna sredstva da evropsku perspektivu održi živom na Zapadnom Balkanu''

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je pokretač koji proces saradnje dugoročno gledano čini korisnim za sve. Vjerujem da Evropska unija ima sva potrebna sredstva da evropsku perspektivu održi živom na Zapadnom Balkanu. Bez uvjerljivog puta ka članstvu u EU Zapadni Balkan bi lako mogao podleći regionalnom nacionalizmu, ocijenila generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na današnjem neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Briselu.

Domaćin sastanka bio je ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendijas u ime grčkog predsjedavanja ovim Procesom.

”Sa povećanjem dinamike i intenziteta, ali i izazova koje programi regionalne saradnje donose, svakog dana smo svjedoci i zastoja s kojim se proces saradnje na Zapadnom Balkanu suočava. U izrazito spornom regionalnom geopolitičkom okruženju, akcioni planovi kao što su zajedničko regionalno tržište i zeleni program sami po sebi neće biti dovoljni”, kazala je Bregu.

Ona smatra da ovi instrumenti nijesu više blage pomoći regionalnoj saradnji.

”Ako, međutim, model saradnje na nivou šest ekonomija regiona bude doveden u pitanje, ta blaga moć će ispariti.Ambicioznije aktivnosti na integraciji Zapadnog Balkana u politike jedinstvenog evropskog tržišta suprotivtežausporavanju procesa proširenja Evropske unije. Potencijali rasta se mogu iskoristiti samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju regiona, što je samo dio potencijala rane integracije u odabrane politike jedinstvenog evropskog tržišta. To je krajnji cilj Programa zajedničkog regionalnog tržišta koji mi u RCC-u predvodimo”, zaključila je Bregu.

Potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelji komesar Evropske komisije za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelji takođe su učestvovali na sastanku.

Generalna sekretarka RCC-a čestitala je grčkom predsjedavanju Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi na odličnom radu i korištenju platforme SEECP-a za dalje unapređenje saradnje i omogućavanje razmjene o brojnim temama od regionalnog značaja.

RCC je i dalje u potpunosti predan pružanju podrške SEECP-u kao glavnom forumu regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, ali i regionu u poboljšanju blagostanja, sigurnosti i stabilnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Naroz
15.11.2021-22:05 22:05

Treba stalno ponavljati da Bregu, sasvim nezasluženo sjedi na Lukšućevom mjestu. Oni su imali podijeljen mandat na po dvije godine, s tim da je Lukšić džentlmentski prepustio prvi dio mandta (iako je njega sledovao). Medjutim smjenom vlasti u CG, Abazović je na sve načine pokušao da opstruira Lukšića, ponudivši Bregu i drugi dio mandata (iako je na usvojenom aktu stajalo Lukšićevo ime). Ova bolesno ambiciozna osoba, iz jedne minorne kosovske partije, se nije ni malo libila, prigrabila je tudje…, a sada vidimo protežira tzv. Otvoreni balkan. Hvala ti Abaze za to.