Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić ambasadorima EU: Rascjepkani lokalni izbori uništavaju demokratiju

Evropski put i evropski zakoni su temelji na kojima gradimo Parlament kao modernu, jaku i funkcionalnu instituciju, kazao je Bečić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić poručio je, na radnom doručku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije u Crnoj Gori da je uprkos složenosti društveno-političke situacije u zemlji, Skupština Crne Gore u minulih godinu ostvarila zapažene i značajne rezultate, te da je priznata i prepoznata kao najtransparentniji parlament u regionu,  te da jača svoju zakonodavnu i kontrolnu ulogu.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on je naveo da se u postupanju i zalaganjima rukovodilo postavljenim i jasno definisanim ciljevima i najavio da će i svako dalje djelovanje biti usmjereno u cilju postizanja napretka, razrješenja aktuelnih problema i ,,pronalaženja trajnog rješenja koje je u interesu Crne Gore“.

Bečić je, podsjetivši na projekte koje je Skupština realizovala u cilju jačanja transparentnosti parlamentarnog rada, zakonodavne i kontrolne uloge, naglasio i da je puno toga urađeno u dijelu unapređenja rodne ravnopravnosti, pozicije osoba sa invaliditetom, jačanja pozicija manjina, te naglasio da su značajni rezultati ostvareni na polju jačanja nadzorne i kontrolne funkcije parlamenta. U tom smislu on je ukazao na značaj uvođenja novog instituta Ministarskog sata, kao i novina u okviru instituta Premijerski sat, te naglasio da, “u istoriji Parlamenta nije zabilježeno da prođe toliko predloga akata opozicije“, kao i da se na dnevnom redu naredne sjednice nalaze četiri akta koje je predložila opozicija i o kojima će se raspravljati, što ranije nije bio slučaj.

Kako se dalje navodi, on je, govoreći o problematici izbornog zakonodavstva, jasno ukazao na procese koji onemogućavaju konkretne i potrebne iskorake u tom pravcu, te istakao nepovoljno stabilnu društveno – političku situaciju i evidentno postojanje konstantne polarizacije u društvu, te ocijenio da je Crnoj Gori potreban “konstruktivan, produktivan dijalog koji bi dao održiva i konkretna rješenja, a ne dijalog radi dijaloga“.

“Velika je odgovornost na onima koji odbijaju pokušaj postizanja dogovora koji treba da dovede do stabilizacije parlamentarne većine i odnosa parlamentarne većine i Vlade, te da je loptica kako u dvorištu Vlade, tako i u dvorištima subjekata parlamentarne većine“, kazao je Bečić.

Predsjednik Skupštine je ukazao i na problem postojanja “kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, što zemlju u kontinuitetu drži u stanju nametnute tenzije, podjela, svađa i tenzičnih odnosa između političkih subjekata“, te sugerisao da bi rješenje bilo objedinjavanje izbora na lokalnom nivou, jer „rascjepkani lokalni izbori uništavaju demokratiju, a takvo sistematsko urušavanje demokratije traje decenijama“, istakao je Bečić.

Na svakom koraku i u svakom postupanju branim i braniću Sporazum nosilaca tri pobjedničke izborne liste, čiji sam autor. Evropski put i evropski zakoni su temelji na kojima gradimo Parlament kao modernu, jaku i funkcionalnu instituciju, kazao je predsjednik Skupštine.

“Bilo je izazova, ali sam uvijek davao maksimum da bude odbranjeno svako slovo evropskog Sporazuma, i tako će biti i ubuduće, bez obzira na konstantne napade koje zbog toga trpim i unutra i vani, jer za mene utabani evropski i evroatlanski put nema alternativu“, kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Šefica Delegacije Evropske unije Oana Kristina Popa je pozdravila nastavak rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavsta i istakla da je Odbor najbolji model i okvir za razmatranje i donošenje odluka.

Naglasivši da Evropska unija traži širok unutarpartijski dijalog, kao model, koji bi omogućio da “Crna Gora nastavi dalje sa planiranim reformama“, sugerišući da u tim procesima “kvalitet treba staviti ispred brzine“.

Ambasadorka Popa je pozdravila ulogu predsjednika Bečića u realizaciji Skupštine građana. Ocijenila je da je ovaj projekat koji je po prvi put realizovan u Parlamentu zemlje koja nije članica Evropske Unije, a koji je Skupština realizovala u saradnji sa Evropskim parlamentom, završen veoma uspješno, te da “su građani pokazali da se može postići kompromis, bez obzira na razlike“, što bi moglo “inspirisati političare da i oni urade isto“.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker čestitao je predsjedniku Skupštine na uspjesima i rezultatima 27. saziva Skupštine, koje je postigao u prethodnom periodu.

Amabasadori zemalja članica EU istakli su da su pomenuti rezultati ostvareni u stanju specifične političke klime u zemlji, te izrazili nadu i očekivanje da će politička situacija u državi biti uskoro riješena kako bi Crna Gora nastavila putem daljeg napretka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve