Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Mikavica: Visoki doprinosi među ključnim biznis barijerama

Kako je istakao, ideju Vlade o Maršalovom planu u Uniji poslodavaca su dočekali sa nevjericom

Visoki doprinosi na zarade su među glavnim biznis barijerama u Crnoj Gori, ocijenio je potpredsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica, gostujući u jutarnjem programu “Rujna zora” Gradske televizije.

“Oni su najveći u regionu, oko 67 odsto je opterećenja, dok je u Makedoniji 33 odsto i to je bio snažan podsticaj za privlačenje stranih investicija u tu državu”, rekao je Mikavica.

To je, dodaje, za sve poslodavce barijera koja dovodi do sive ekonomije i isplaćivanja dobrog dijela zarade na ruke, do neosiguravanja radnika i mnogih drugih problema.

Kako je istakao, ideju Vlade o Maršalovom planu u Uniji poslodavaca su dočekali sa nevjericom.

“Ta ideja nas je iznenedila, zato što je Unija poslodavaca i Privredna komora već duže tražila rješenje za poboljšanje statusa zaposlenih, ali i za rasterećenje troškova samog poslodavca”, kazao je Mikavica.

On je istakao da je mnogo sastanaka održano, pogotovo oko usklađivanja kolektivnog ugovora sa novim zakonom o radu, gdje se tema koeficijenate, kao i neto i bruto zarada, postavljalo kao jedna od najvažnijih tema.

“Pitanje neoporezivog dijela postoji u svim državama, nije ništa novo i drago mi je da se i ovdje prepoznalo kao jedan od metoda da se rasterete troškovi poslovanja”, objašnjava Mikavica.

Svi zaposleni koji su primali dio zarade preko računa, a dio u gotovini, navodi, sada će imati zagarantovanu početnu osnovu.

“Procjene, koje smo radili mi, Unija poslodavaca, vjerovatno i drugi, su da će između 50 i 70 odsto zaposlenih imati veća neto primanja, a da će poslodavac ostati na istom nivou obaveze”, ističe on.

Kako dodaje, postoje poslodavci koji će dodatno biti opterećeni, kao što su mikrofirme koje imaju niske zarade”,

Kada je riječ o drugim pozitivnim stvarima, naglašava Mikavica, poslodavci sada imaju mogućnost da lakše investiraju i zapošljavaju.

“Smatramo da će se i radnici vezati više za poslodavca, bez obzira što su taj novac dobijali u gotovini, ali nijesu mogli dobiti povoljni kredit, niti dugoročno planirati, kada nijesu imali puni iznos na računu”, ocjenjuje Mikavica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve