Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Počela edukacija učenika o primarnoj selekciji otpada

Radionice su potvrdile da najmlađi imaju visok nivo svijesti o značaju životne sredine, kao i spremnost da daju doprinos zaštiti životne sredine

U cilju podizanja svijesti građana o značaju selektivnog sakupljanja otpada, odnosno odvajanja otpada na mjestu nastanka, u osnovnim i srednjim školama u Podgorici ,petu godinu za redom i prvi put u predškolskim ustanovama, počela je edukacija učenika na temu „Otpad – resurs koji treba iskoristiti“.

Projekat edukacije sprovodi Sekretarijat za komunalne poslove u saradnji sa firmom “Medix“ d.o.o. Podgorica koja je od strane Glavnog grada izabrana kao partner na ovom projektu i ima licenciran stručni kadar iz oblasti upravljanja otpadom.

Akcenat edukacije je usmjeren na primarnu selekciju komunalnog otpada, odnosno odvajanje suve i mokre frakcije komunalnog otpada odmah na izvoru nastanka, kako bi se što više otpadnog materijala (papir, metal, plastika, staklo) pripremilo za ponovnu upotrebu i reciklažu, odnosno da se manje količine ovog otpada odlože na deponiji, a što će imati za cilj produženje trajanja same deponije.

Edukativna predavanja u toku protekle nedelje održana su u OŠ “Oktoih”, OŠ “Zarija Vujošević”, OŠ “Milan Vukotić”, OŠ “Radojica Perović”, SSŠ “Spasoje Raspopović” i OŠ “Sutjeska”. Na edukativnim predavanjima učenici su upoznati sa značajem primarne selekcije komunalnog otpada, postupcima reciklaže otpada, primarnom i sekundarnom selekcijom otpada, upotrebom posuda za primarnu selekciju otpada .

Radionice su potvrdile da najmlađi imaju visok nivo svijesti o značaju životne sredine, kao i spremnost da daju doprinos zaštiti životne sredine.

Edukativna predavanja u Glavnom gradu su planirana da se održe u deset škola u gradskoj i prigradskoj sredini , pet škola sa soskog područja kao u pet predškolskih ustanova .

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve