Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

BEZ DOGOVORA Završen sastanak Krivokapića i lidera parlamentarne većine: 38 poslanika na jednoj, URA na drugoj strani

Premijer je predstavnicima parlamentarne većine ponudio da rekonstruisana Vlada ima 16 resora i tri potpredsjednika, a rok za dogovor je 10. oktobar

Predstavnici parlamentarne većine završili su bez uspjeha razgovore sa premijerom Zdravkom Krivokapićem o rekonstrukciji Vlade.

Premijer je predstavnicima parlamentarne većine ponudio da rekonstruisana Vlada ima 16 resora i tri potpredsjednika, a rok za dogovor je 10. oktobar.

Krivokapić je predložio razdvajanje četiri resora i to – Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva javne uprave digitalnog društva i medija, resora kapitalnih investicija i Minisatrstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

Međutim, danas do dogovora nije došli jer su tri poslanika GP URA bili protiv.

Mandić: Ništa od dogovora, URA protiv

Medijima se prvi nakon sastanka obratio lider Nove Andrija Mandić.

“Nijesmo uspjeli da postignemo dogovor. Tri poslanika GP URA su zastupali drugačiji stav”, kazao je Mandić.

“Premijer Krivokapić je dao predlog šta god se dogovori parlamentarna većina njemu je prihvatljivo. Naš dogovor kiji smo dugo pokušavali da uspostavimo nije prihvatljiv poslanicima Ure.

Ako ne nadjemo rješenje tu je narod koji će dati posljednji sud”, dodao je on.

“38 poslanika parlamentarne većine je na jednoj strani, a 3 poslanika Ure na drugoj”, kazao je Milan Knežević, lider DNP nakon sastanka.

Konatar: Ne ucjenjujemo ako kažemo da je za nas nešto neprihvatljivo

Nakon sastanka, Miloš Konatar iz GP URA kazao je da su se na sastanku iskristalisala i ukrstila dva pristupa.

“Jedan je pristup kolega i ono što je politički sporazum i drugi, stav Ure koji je jasan i ja sam ga opet ponovio. Rekonstrukcija je moguća u sladu sa ekspertskim modelom”, kazao je Konatar.

Kako je dodao, premijer je iznio svoj prijedlog, i poručio da će stati iza onog predloga koji zastupa 41 poslanik.

“Ja sam insistrirao da bilo kakav predlog za rekonstrukciju mora proći analize, nama je potrebna analiza rada Vlade da vidimo koji ministri su ostvarili rezultate , a koji nijesu. Ja sam tražio da vidimo analizu, da bi mogli da se na osnovu nje izjasnimo. Ne možemo odlučivati da li neko ministarstvo treba da bude rekonstruisano dok ne vidimo analizu rada. Nemamo dogovor, ovo je jedan dokument koji je tema za razmišljanje i mogući izlaz iz ove političke situacije. Ukoliko se ne postigne dogovor ova Vlada nastavlja da finkcioniše do momenta dok joj se ne izglasa nepovjerenje”, kazao je Konatar.

Kako je dodao, trenutno najbitnije pitanje je Tužulački savjet.

“Za Uru je to prioritet u odnosu na bilo kakvu priču i raspodjelu fotelja. Mi nijesmo izašli sa predlogom, mi nikog ne ucjenjujemo. Neko je nešto predložio mi smo rekli da ne prihvatamo taj predlog. Sve što je Ura do sada radila bilo je u cilju toga da ova Vlada funkcioniše bolje. Ne može se zvati ucjenom ako nijesmo saglasni sa nekim predogom”, poručio je on.

Joković: Može doći do dogovora, premijer otvoren za sve prijedloge

“Premijer je kazao da je za rekonstrukciju, za podjelu ministarstava, dao je partijama slobodu da se izjasne, prihvata i drugačija mišljenja. Sve što budu predložile partije koje čine većinu biće tema na narednim sastancima”, kazao je Vladimir Joković iz SNP-a i dodao:

“Ono što mogu da kažem da je atmosfera u najvećoj mjeri bila da se pregovori nastave i vjerujem da je moguće doći do dogovora”, saopštio je Joković.

Radulović: Bićemo glavni akteri u rješavanju krize

“Svjesni smo krize u kojij se Crna Gora nalazi, bićemo glavni akteri u rješavanju krize. Ono što smo se dogovorili da ta nova Vlada počiva na demokratskim načelima što znači da se uvaži onaj ko nosi najveću političku većinu. Ko misli da u vladi treba ostvariti lične privilegije taj se grdno vara, rad u vladi znaci krvnički rad. Složili smo se da moramo da imamo reformske procese, da takvoj agendi treba nova organizacija. Ovako više ne ide”, kazao je Branko Radulović iz PZP.

Milačić: Dat nam rok da dostavimo stavove 

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio je da je zadovoljan ponuđenim rješenjima.

“Dat nam je rok da do 8. oktobra damo stavove o predloženom rješenju i da do 10. oktobra imamo zajednički stav svih. Nemamo više vrmena za čekanje. Raduje me taj ozbiljan korak naprijed, ono što me ne raduje je činjenica da se iz određenih struktura govori jezikom ucjena. Ako je 38 poslanika došlo do stava da treba doći do rekontrukcije, svako ko bude protiv treba da se suoči sa građanima i objasni zašto je protiv većine”, kazao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
06.10.2021-15:22 15:22

pošto je prošli put bilo da se ponešto nabode na pirun, ovaj put je bilo za očekivat da se nešto i ožicom ubači makar kaki čorbast pasulj, a i koja botilja pive da laše niz grlo siđe.

gagi
06.10.2021-15:44 15:44
Reply to  borko

i koja kolenica za Vojvodu,a za Pipuna i Ljalja iz Balabana KORITO splacina,i to ce “pojesti”samo da ostanu na vlasti.

gagi
06.10.2021-15:42 15:42

Dakle Crni Milos Zeleni Konatar “osjetio”da ce njegov apostol Abazovic biti izbacen iz Vlade ili biti manji od makova zrna,zno bi znacio kraj Drazinom pokretu URA i zato se “drzi experata”po svaku cijenu za sad,ali ce to sve preinaciti potrcko i prirepak Vucica Albanski cetnik Abazovic.Ima ona stara “milije je g…o nego smrt”,tako da ce Dritko po svaku cijenu pristati sto rece svetosavska druzina 0d 38 poslanika-to su nesoji.

pero
06.10.2021-16:13 16:13

Cirkus od vlasti!Oni misle dasmo svi maloumni kao njihovi glasaci!Fujizdajnci idete na smetliste istorije!

Herceg Novi
06.10.2021-17:19 17:19

URA ostaje u Vladi i glasace za nju.Zato sto su zaposlili desetine clanova po opstinama i drzavnim preduzecima.Ja znam da su u Novom zauzeli sva najplacenija mjesta u Opstini,pocev od glavnog menadzera pa nadalje.U suprotnom isti ti ce preci odmah u Demokrate i DF.To su isti oni preletaci koji su bili u DPS ili u neku procrnogrsku partiju.Tih i takvih u CG ima sigurno 20-ak posto.To je najveci sljam drustva a najvise ih ima iz Bosne,Hrvatske i Kosova koji su spasavali guzicu i pobjegli od rata u CG.Znaci,ovo je samo zamazivanje ociju dok malo ne splasne paznja javnosti.Zato je i… Pročitaj više »

ivan
06.10.2021-18:56 18:56

AJMO NA ULICU DA MI GRAĐANI RIJEŠIMO OVAJ PROBLEM, DA IH RAŠĆERAMO, DA SE ODRŽE NOVI IZBORI, A UPOREDO I SVE LOKALNE VLASTI KOJE ČINI TOBOŽNJA VEĆINA REDOM SVE RUŠIT I ĆERAT GOVNJIVIM MOTKAMA. E DOSTA JE VIŠE , A I VAKAT JE

4 C
06.10.2021-21:39 21:39

Nacionalisticki, klerofasisticki, desnicarski, velikosrpski i antidrzavni koncept sa gradjanskim, evropskim i sekularnin konceptom je neprirodan i nemoguc u parlamentarnim demokratijama

KLEMENTINA
06.10.2021-22:14 22:14

Evo ti JADANE prilika da budeš ono što bi trebao biti,ako propuštiš priliku bićeš gori od p o d o lj u b a.On nema ni časti ni obraza ,a riječ mu ima težinu i značaj jednak mogućnosti pomijeranja planina,tj, obično SMUĆNI pa PROSPI.