Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Prelaskom na Windows 11 promeniće se vaše omiljene aplikacije za Windows 10

Klasične aplikacije poput maila, kalendara i Snipping alata, izgledaće drugačije

Mnoge naše stare omiljene aplikacije mogle bi biti neprepoznatljive u novoj nadogradnji za Windows 11.

Windows 11 beta verzija i dalje je stalni izvor informacija za korisnike koji jedva čekaju da se dočepaju najnovijeg operativnog sistema Microsoft uoči izlaska ove jeseni.Po svemu što trenutno znamo, Microsoft je redizajnirao neke od klasičnih ugrađenih aplikacija dostupnih u OS-u. Ovo uključuje aplikacije Calculator, Mail i Calendar. Svi ovi podrazumijevani programi će dobiti facelifting koji će odgovarati novom vizuelnom stilu u Windowsu 11. Veliki fokus novog OS-a čini aplikacije lakšim za upotrebu, sa mirnim, skromnim izgledom. Poznati programi dobijaju mekši izgled koji je definitivno lijep za oko.

Najveća promjena, međutim, dolazi u aplikaciji za snimanje ekrana – Snipping Tool. Razmišlja se o potpunom redizajnu kako bi se popravili neki, do sada uočeni, problemi koje su korisnici imali pri kreiranju i čuvanju snimaka ekrana. Nova aplikacija će kombinovati staru alatku za isijecanje sa najboljim karakteristikama iz slične aplikacije Snip & Sketch. Biće opcija da napravite snimak cijelog ekrana, izaberete samo segment ili koristite tajmer za odlaganje da biste uhvatili efekat pomjeranja. Nakon snimanja slike, moći ćete da je obrežete, uredite i dodate napomene. Windows je već promijenio mnoge različite aspekte novog sistema. Novi Start meni će se vratiti na tipičniju strukturu menija.

Snap Layouts je nova funkcija koja omogućava da se programi lijepo namjeste oko ekrana, sa podrškom za više desktop računara. U međuvremenu će Microsoft Teams biti sastavni dio iskustva, pronalazeći dom na taskbaru za lak pristup. Ali možda će najbolje ažuriranje za korisnike operativnog sistema Windows biti to što će se ažuriranja sistema odvijati u pozadini – uklanjajući potrebu za čestim ponovnim pokretanjem računara.

Prema izvještajima, Windows 11 će svoje potpuno izdanje dobiti 20. oktobra. Iako je potvrđeno da će ažuriranje biti besplatno za sve trenutne korisnike operativnog sistema Windows, samo će oni koji koriste novije sisteme moći da iskoriste prednosti. Trebaće vam najmanje 1 GHz ili brzi 64-bitni procesor, 8 GB RAM-a, 64 GB ili veća memorija, 720p HD ekran i DirectX 12 kompatibilna grafička kartica sa upravljačkim programom WDDM 2.0.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve