Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Počinje nova sezona 1. CFL: Budućnost će teško ponoviti prošlosezonsku dominaciju

Mjesto u najboljem društvu imaju Sutjeska, Dečić, Podgorica, Iskra, Rudar, Petrovac, Zeta, Jezero, povratnik Mornar, kao i aktuelni branilac duple krune – Budućnost

Nova sezona Telekom 1. CFL, 16. po redu od sticanja nezavisnosti, startuje u subotu.

U elitnom karavanu igraće 10 klubova, svako sa svakim sastaće se po četiri puta, a liga broji 36 kola.

Mjesto u najboljem društvu imaju Sutjeska, Dečić, Podgorica, Iskra, Rudar, Petrovac, Zeta, Jezero, povratnik Mornar, kao i aktuelni branilac duple krune – Budućnost.

”Plavi” su i sada favoriti za oba trofeja, ali ne u tolikoj mjeri kao prošle godine kada su šampionat završili sa 28 bodova prednosti na vrhu tabele – smatra selektor mlade reprezentacije Miodrag Vukotić.

– Budućnost je zadržala okosnicu tima, glavne igrače koji su pravili prevagu na domaćoj sceni. Uz njih su mladi momci i nekoliko novajlija. Budućnost je tradicionalno i realno uvijek kandidat za titulu. I u novu sezonu ulazi kao prvi favorit lige, ali vjerujem da neće tako lako ponoviti superiornost od prošle godine. Glavnog rivala imaće u Sutjesci, koja je napravila dobar tim za naše prilike i zna kako se osvajaju trofeji. Tu su Dečić, Podgorica, Iskra, Mornar… Uvijek neko može da iznenadi i bude u vrhu. Očekujem interesantnu i neizvjesnu takmičarsku godinu, kaže Vukotić za Arenu.

Avgust je do sada bio termin početka šampionata, ali ovoga puta borba za bodove kreće u julu.

Da to nije prerano svjedoči činjenica da su prvenstva iz pojedinih zemalja okruženja već startovala, poput – srpskog, hrvatskog, bosansko-hercegovačkog, slovenačkog…

– Uz ogromnu pomoć Fudbalskog saveza Crne Gore, svi prvoligaši su dobili reflektore na stadionima. Veliki je broj i drugoligaša koji imaju takve mogućnosti. To je donijelo opciju igranja utakmica u noćnim terminima, kada su temperature prijatnije. Tako se i igrači bolje osjećaju. Svjedoci smo da se od pojave korona virusa mnogo toga promijenilo u sportu, konkretno u fudbalu. Jedno vrijeme sve je bilo stopirano, pa se onda došlo u situaciju da ima mnogo mečeva u kratkom periodu. Zgusnut je kalendar, na jesen obaveze čekaju reprezentativne selekcije, biće tri pauze od po dvije sedmice u klupskom fudbalu, a to iziskuje i raniji početak. Lige iz okruženja su već počele, a ove sezone i naše prvenstvo kreće prije nego što je to uobičajeno, rekao je Vukotić.

Klubovi su uglavnom formirali igrački kadar. Poznato je ko sa kakvom ekipom ulazi u takmičenje, s tim što svi imaju mogućnost da se do devetog avgusta dodatno pojačaju.

– Ostalo je nešto više od petnaestak dana do kraja prelaznog roka i moguće je da neko dovede pojačanje, ekstra rješenje. Ipak, manje/više ekipe su formirane. Svi su se trudili da budu jači nego prošle sezone, a ko je kako pazario i uklopio u cjelinu – pokazaće liga, ističe Vukotić, koji nastavlja:

– Bilo je nekoliko zanimljivih transfera. Dečić je doveo Kojaševića, Mornar je angažovao Ćetkovića i bivšeg igrača Partizana, beka – Mladenovića, ali je imao peh da zbog povrede ostane bez špica Đorđevića. To je veliki hendikep, ali vjerujem da će Barani naći rješenje u špicu. Tučević je otišao u Iskru koja ima zanimljiv roster, Podgorica takođe ima dobru ekipu za domaće okvire, nekoliko ekipa dobilo je nove trenere. Budućnost se nije pojačavala pred nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona, što je po meni greška. Nakon eliminacije od Helsinkija angažovani su Kordić i Petrović, dva fudbalera koji mogu dosta da donesu. Kordić je dokazan napadač i debitovao je za ”A” reprezentaciju, dok je Petrović važio za velikog talenta koji nije napravio ono što se očekivalo. Ovo mu je dobra šansa da karijeru vrati na pravi put i uradi ozbiljnije stvari. Imao je sve preduslove za velike domete, ističe četrdeset sedmogodišnji stručnjak.

Izvršni odbor FSCG donio je odluku kojom se klubovi u Telekom 1. CFL obavezuju da na terenu imaju jednog igrača mlađeg od 21 godinu na dan odigravanja utakmice i jednog fudbalera rođenog 2000. godine ili kasnije.

To je promjena u odnosu na prošlu sezonu kada su obaveza bila dva ”bonusa” – dva fudbalera ispod 21 godinu.

– Sa prethodnim pravilom dešavalo se da imamo igrače koji mogu da nastupaju za mladu reprezentaciju, a u klubovima se nijesu tretirali kao bonus rješenja kada napune 21 godinu. Dešavalo se da izgube mjesto u timu jer više ne ispunjavaju potrebni uslov zbog godina. Sa novom odlukom to je bolje riješeno. Pozdravljam ovu vrstu promjene, zaključio je Vukotić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve