Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Novi šef diplomatije Izraela Lapid prvo će posjetiti Emirate

Izrael i Emirati normalizovali su odnose 2020. godine na osnovu sporazuma kome je posredovala administracija tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa

Novi ministar vanjskih poslova Izraela Jair Lapid otputovaće naredne sedmice u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i to će biti njegova prva posjeta jednoj stranoj zemlji otkako je na funkciji prvog izraelskog diplomate.

Izrael i Emirati normalizovali su odnose 2020. godine na osnovu sporazuma kome je posredovala administracija tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Bio je to prvi od četiri slična sporazuma s arapskim zemljama koje su se dugo izbjegavale Izrael zbog sukoba sa Palestincima.

I nova Vlada Izraela i administracija predsjednika SAD-a Džoa Bajdena izrazile su nadu da će postići slične sporazume i sa drugim arapskim zemljama.

Kako je navelo Ministarstvo vanjskih poslova Izraela, Lapid će posjetiti Emirate 29. i 30. juna i tamo će inauguristi ambasadu Izraela u Abu Dabiju i konzulat u Dubaiju.

Lapid je bio mandatar za sastav nove vlade koja je položila zakletvu 13. juna. Time je okončana dugogodišnja vladavina dosadašnjeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Netanjahu je bio na čelu Vlade Izraela 12 godina uzastopno i 15 ukupno i doprinio je postizanju sporazuma sa Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, što se smatra jednim o njegovih nekoliko velikih dostignuća.

Mnogi Izraelci posjetili su Emirate otkako je sporazum potpisan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve