Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Počelo suđenje Trampu zbog upada pristalica

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom

U Senatu SAD danas je počelo suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu, optuženom da je 6. januara “podstakao” svoje pristalice na upad u Kongres.

Odmah je uslijedilo izglasavanje rezolucije koja detaljno navodi okvir za predstojeću raspravu o proceduri suđenja koju je Predstavnički dom Kongresa podnio još prije odlaska Trampa sa vlasti.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasijedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobjeda Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Predstavnički dom za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci tada imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.

Tramp je jedini američki predsjednik čiji je opoziv (impeachment) dva puta izglasao donji dom Kongresa.

Ako u sadašnjem procesu bude osuđen, Tramp bi postao prvi predsjednik SAD koga je Senat osudio po optužnici Predstavničkog doma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve