Nedjelja, 26 Maja, 2024
Rubrika:

SPC: Novozamonašeni Amfilohije od Kolumbije

U Cetinjskom manastiru juče je Episkop buenosajreski i južnocentralno američki  Kirilo, zamonašio je pravoslavnog Kolumbijca  Rodriga Juhuma Truhilja Teofila, dodijelivši mu ime, nekadašnjeg patrijaha Amfilohija, saopšteno je iz mitropolije crnogorsko primorske

U Cetinjskom manastiru juče je Episkop buenosajreski i južnocentralno američki  Kirilo, zamonašio je pravoslavnog Kolumbijca  Rodriga Juhuma Truhilja Teofila, dodijelivši mu ime, nekadašnjeg patrijaha Amfilohija, saopšteno je iz mitropolije crnogorsko primorske.

Nakon monašenja Kirilo je poručio da je novi monah ime dobio po njegovoj sopstvenoj želji u čast Svetoga Amfilohija Ikonijskog.

“A možemo slobodno reći i u čast Svetoga Amfilohija Cetinjskoga, ali nećemo ništa preudicirati, to će Bog i Crkva otkriti i kazati u svoje vrijeme. U svakom slučaju, to je bila želja našega brata bivšega Teofila, sada Amfilohija zbog toga što je i njemu kao i mnogima od nas naš  Mitropolit Amfilohije bio duhovni otac”, rekao je Vladika buenosajreski.

Kirilo je tu priliku iskoristio da podsjeti, kako je Amfilohije brinuo o crkvama u južnoj hemisferi, pa je otuda Teofilo i došao na Cetinje, kako bi se zamonašio.

Novom  Amfilohiju poželio je, da svoje novo ime nosi časno do Kolumbije, i da se nerijetko prisjeća svog duhovnog oca Mitropolita Amfilohija.

“Koji nas je sve zavolio i zato smo sad ovdje zajedno, zbog njegove ljubavi koja je obuhvatala sav svijet. Tako i pravi hrišćani treba da vole sav svijet i sve ljude. To nije prazni kosmopolitizam nego je to jedinstvo u crkvi”, naglasio je Vladika Kirilo.

Tom prilikom je dodao, da nije slučajno što je monah Amfilohije postrig primio na praznik Svetog Vasilija Velikog.

“Upravo je Sveti Vasilije Veliki pisao Amfilohiju Ikonijskom jedan traktat o Duhu Svetome. I vama u zapadnim krajevima treba da razmijete malo bolje treće lice Svete Trojice”, zaključuje Episkop Kirilo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Banjo
14.01.2021-17:27 17:27

Stvarno sprda.ina!