Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

CNN o koroni u Kini: Dokumenti pokazuju…

Kina bez komentara

CNN je objavio tekst sa bombastičnim zaključcima o tome kako je koronakriza zataškavana u Kini od samog starta pandemije.

CNN o koroni u Kini: Dokumenti pokazuju…

Dokumenti koji su procurili iz kineske provincije Hubej pokazuju da je Kina prikazivala manje brojke zaraženih koronavirusom, da su joj trebale nedjelje da dijagnostikuju nove slučajeve i da nisu javnost obavijestili o vrhuncu sezone gripa u Hubeju u decembru prošle godine, što se poklapa s vremenom za koje se sumnja da su se zapravo u Kini pojavili prvi slučajevi koronavirusa, piše CNN.

U izvještaju s oznakom “interni dokument, poverljivo”, lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubej, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5.918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, više nego dvostruko od službenog javnog broja potvrđenih slučajeva, prenosi Index.hr.

Ta veća brojka u to vrijeme nije bila javno objavljena, a čini se da je Kina prikazivala podatke tako da umanji ozbiljnost epidemije.

Ranije nepoznata brojka nalazi se u nizu otkrića na 117 stranica procurjelih dokumenata iz provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hubej, u čijem je posjedu i čiju je autentičnost provjerio CNN.

Kina je odlučno odbacila optužbe Sjedinjenih Država i drugih zapadnih vlada da je namjerno prikrivala informacije u vezi s virusom, tvrdeći da je bila iskrena prema svijetu od izbijanja epidemije.

Međutim, iako dokumenti ne daju dokaze o namjernom pokušaju prikrivanja nalaza, otkrivaju brojne nedosljednosti u onome za šta su vlasti imale saznanja i onoga što je otkriveno javnosti.

Na šta sve ukazuju dokumenti

Jedna od najupečatljivijih tačaka podataka odnosi se na sporost s kojom su dijagnostikovani lokalni pacijenti s kovidom 19. Iako su vlasti u Hubeju javnosti predstavile svoje postupanje s početnim izbijanjem bolesti kao efikasno i transparentno, dokumenti pokazuju da su se lokalni zdravstveni službenici oslanjali na neispravne mehanizme testiranja i izvještavanja o novim slučajevima.

Izvještaj u dokumentima s početka marta pokazuje da je prosječno vrijeme između pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana. CNN-u su stručnjaci rekli da je to značajno otežalo i praćenje bolesti, i borbu protiv nje.

Kina bez komentara

Kina je pak odlučno branila svoje postupanje s izbijanjem epidemije, ali nedavno, kada je CNN kontaktirao kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i Nacionalni zdravstvenoi sekretarijat, kao i Hubejevo zdravstveni sekretarijat, koje nadzire provincijski CDC, radi komentara na otkrića iz dokumenata, nije dobio odgovor.

Zdravstveni stručnjaci utvrdili su da dokumenti jasno pokazuju šta je sve Kina znala o epidemiji koronavirusa u prvim mjesecima.

“Jasno je da su pogriješili, i ne govorimo samo o greškama koje se događaju kada imate posla s novim virusom – već i birokratske i politički motivirane greške u načinu na koji su postupali s epidemijom”, rekao je Janzhong Huang, stariji saradnik za globalno zdravstvo pri Vijeću za spoljne odnose, koji je opširno pisao o javnom zdravstvu u Kini.

“To je imalo globalne posledice”, dodao je.

Danas, 1. decembra, navršava se godinu dana otkako je prvi poznati pacijent pokazao simptome bolesti u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubej, prema ključnoj studiji u medicinskom časopisu Lanset.

U isto vrijeme za koje se vjeruje da se korona pojavila u Kini u jeku je bila i epidemija gripa, što je bio dodatan ogroman pritisak na ionako opterećen zdravstveni sistem.

Inače, dokumente je CNN-u dao uzbunjivač koji je zatražio anonimnost. Rekao je da radi u kineskom zdravstvenom sistemu i da je motivisan da razotkrije istinu koja je bila cenzurisana i oda počast kolegama koje su takođe progovorile.

Dokumente je provjerilo šest nezavisnih stručnjaka koji su u ime CNN-a ispitali istinitost njihovog sadržaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve