Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Naučnici otkrili kako smanjiti prenos korone u učionicama

Zaustavljanje širenja kovida 19 je proces koji ima više elemenata - socijalno ili fizičko distanciranje, nošenje maski, dezinfekcija ruku, otvaranje prozora, korišćenje zaštitnih paravana, optimizacija sistema klimatizacije i raspored sjedenja.

Zaustavljanje širenja kovida 19 je proces koji ima više elemenata – socijalno ili fizičko distanciranje, nošenje maski, dezinfekcija ruku, otvaranje prozora, korišćenje zaštitnih paravana, optimizacija sistema klimatizacije i raspored sjedenja.

Naučnici otkrili kako smanjiti prenos korone u učionicama

Novo istraživanje pokazuje da upaljeni klima uređaji u kombinaciji sa otvorenim prozorima stvaraju dobar protok vazduha koji može smanjiti širenje koronavirusa u učionicama.

Korišćenje klima uređaja sa odškrinutim prozorima dobar je način za usporavanje širenja koronavirusa u učionicama, pokazalo je nedavno istraživanje.

Studija koja je objavljena na portalu Physics of Fluids ispitivala je prenos aerosola i kapljica u klimatizovanoj učionici.

“Otvaranje prozora, čak i malo, dok klima radi, značajno poboljšava ventilaciju”, rekao je Kaled Talat, autor studije koji je trenutno na doktorskim studijama na Univerzitetu u Novom Meksiku.

Činjenica je, nažalost, da otvaranje prozora smanjuje temperaturu učionice, što može biti problem tokom zime, posebno u mjestima gdje temperatura pada ispod nule, ali kada su prozori zatvoreni, klima uređaj uklanja 50 odsto malih čestica od jednog mikrona. Kada su prozori otvoreni, gotovo 70 odsto čestica uklanja se kroz otvore na klima uređajima i kroz prozore.

Aerosolne čestice koje izdišemo podliježu dvijema glavnim silama: vuči usljed protoka vazduha i gravitacionoj sili, rekao je Talat za Healthline. Dobar protok vazduha čini da se čestice koje potencijalno sadrže virus brzo kreću i da se manje zadržavaju na površinama, čime se smanjuje rizik da se neko zarazi.

Istraživanje je pokazalo i da učenici razmjenjuju jedan procenat čestica koje izdišu, čak i kada su jedni od drugih udaljeni na 2 metra.

Još jedna mjera se pokazala uspješnom – kada su stakleni paravani stavljeni ispred stolova, nijesu direktno zaustavili male čestice od jednog mikrona, ali su promijenili polje protoka vazduha u blizini osobe – a to je promijenilo putanju čestica. Mali dio čestica na kraju se direktno taloži na paravane.

Paravani su “prilično dosljedno i vrlo značajno” smanjili prenos aerosolnih čestica između pojedinaca razdvojenih na dva metra ili više, rekao je Talat.

Korišćenje zaštitnih paravana može biti skupa mjera, ali je efikasna. Materijal od kojeg su napravljeni ekrani nije važan, rekao je Talat.

“Bili smo prilično iznenađeni da su paravani značajno smanjili prenos”, rekao je Talat.

Na kraju, i raspored sjedenja treba da bude prilagođen pandemijskoj situaciji. Studenti sa većim rizikom od komplikacija usljed kovida 19 treba da sjede tamo gdje ne mogu biti previše izloženi česticama, u zavisnosti od rasporeda klima uređaja. Istraživači kažu da su uglovi učionica najsigurnija mjesta.

“Postoje različiti elementi koji zajedno mogu smanjiti prenos kovida 19 na vrlo nizak nivo. Jedan elemenat to sam po sebi neće učiniti”, upozorava naučnik Talat.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve