Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Megxit: Kako je Kejt Midlton isprovocirala bijeg Harija i Megan

Riječ je o bombastično najavljivanom štivu koje će ponovo uzdrmati britanski dvor i razotkriti sve detalje o odnosima između članova kraljevske obitelji.

Britanskoj kraljici ovog vikenda prisjelo je već za doručak. Jer, Elizabetu II. na stolu je ujutro uz porculansku šoljicu čaja Earl Grej (bez mlijeka i šećera) i nekoliko keksića, voće, žitarice i tost s marmeladom dočekalo i najnovije izdanje dnevnog lista Tajms koji je od subote počeo da objavljuje isječke iz dugoočekivane knjige “Pronalazak slobode: Hari i Megan i stvaranje moderne kraljevske porodice”.

Riječ je o bombastično najavljivanom štivu koje će ponovo uzdrmati britanski dvor i razotkriti sve detalje o odnosima između članova kraljevske obitelji. Sudeći prema dosad objavljenim odlomcima, knjiga – čiji su autori Kerolin Duran i Omid Skobi, a izdavač Dej Strit Books – detaljno opisuje zašto su Megan (38) i Hari (35) smatrali da ih kraljevska institucija ne podržava, a rasvjetljava i frustracije para zbog palate i medija koji su se nekorektno odnosili prema njima.

Premda se šuškalo kako su britanski princ i njegova supruga lično autorima knjige ispričali svoju stranu priče, oni to putem svog portparola zasad oštro demantuju.

”Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa nisu intervjuisani i nisu dali doprinos knjizi ‘Pronalazak slobode: Hari i Megan i stvaranje moderne kraljevske porodice’. Ova se knjiga temelji na vlastitim iskustvima autora kao članova kraljevske službe za medije i vlastitom nezavisnom izvještavanju”, rekao je portparol para u izjavi vezanoj za knjigu čiji je izlazak najavljen za 11.avgust.

Premda Megan i Hari opovrgavaju da su na bilo koji način učestvovali u stvaranju knjige, oni ne mogu poreći da imaju bliske odnose s njenim autorima.

Kerolin Duran poznata je američka novinarka i bliska prijateljica para, a zajedno s Omidom Skobijem već je napravila nekoliko intervjua s bivšim kraljevskim parom.

Skobi je jedan od omiljenih novinara Megan Markl, čovjek koji je objavio detalje oko videopoziva što su ga vojvoda i vojvotkinja od Saseksa 21. aprila uputili kraljici Elizabeti II. povodom njenog 94. rođendana. Kraljici se to, kako su izvijestili britanski tabloidi, ni najmanje nije dopalo jer je od svog unuka i njegove supruge striktno tražila da njihova komunikacija s njom ostane privatna.

Još manje joj se, kažu, dopala najava knjige u kojoj su svjedočili bliski prijatelji Harija i Megan, a u kojoj, između ostalog, piše: “Malo ko je mogao da nasluti istinu o Hariju i Megan. Prvi put ‘Pronalazak slobode: Hari i Megan i stvaranje moderne kraljevske porodice’ otkriva nepoznate detalje o Harijevom i Meganinom zajedničkom životu. Kao članovi odabrane grupe novinara koji prate britansku kraljevsku porodic, Omid Skobi i Kerolin Duran bili su svjedoci života mladog para. Knjiga je iskren i razoružavajući portret samopouzdanog i uticajnog kraljevskog ljubavnog para” piše u najavi novog svjetskog bestselera koji će se, sudeći prema isječcima objavljenima u Tajmsu, a zbog kojih je Elizabeti II. već prisjeo doručak, ne čitati, nego gutati.

Jer, ova knjiga, između ostalog, otkriva i ne pretjerano srdačne odnose između dvojice britanskih prinčeva te teško optužuje Vilijama i njegovu suprugu Kejt da nikad nisu dali pravu i iskrenu podršku princu Hariju i njegovoj odabranici.

U knjizi, naime, prijatelji Megan Markl tvrde da su princ Viliam i njegova Kejt gotovo ignorisali sve teškoće vezane za Harija i Megan, kao i da su odnosi između dva brata i njihovih supruga ledeni, i to u toj mjeri da je Kejt ignorisala Megan tokom njenog posljednjeg kraljevskog angažmana kojim se američka glumica oprostila od britanske kraljevske porodice. Taj su dan, podsjećaju autori knjige, Vilijam i Kejt sjedili okrenuti leđima Hariju i Megan, a razgovarali su samo s princem Edvardom i njegovom suprugom Sofi koji su sjedili pored Megan i Harija.

“To zapravo i ne treba da čudi jer Megan i Kejt nikad nisu bile prijateljice, a Kejt se nikada nije niti potrudila da to postanu. Premda je Megan isprva naivno očekivala da će joj Kejt izaći u susret i pomoći ponekim savjetom kako bi se što lakše prilagodila životu na dvoru, ona to nikad nije učinila, a svojim je prijateljima naglašavala kako ne postoji nikakva veza između Megan i nje, osim činjenice da obje žive u Kensingtonskoj palati. Kejt je s Megan komunicirala samo kad je to baš morala, a bilo je i situacija vezanih za kraljevski protokol na kojima su one stajale jedna do druge gotovo sat vremena, a pritom nisu rezmijenila ni riječ”, stoji u knjizi koja tako potvrđuje prijašnja medijska nagađanja o netrpeljivosti koja je vladala između dviju vojvotkinja i koja je, sudeći prema tvrdnjama iznesenim u knjizi, zavadila dotad nerazdvojne prinčeve.

Navodno je Hari svog brata Vilijama nazvao snobom zbog načina na koji je od samih početaka ljubavne veze s glumicom pričao o Megan, koju je Vilijam nazivao “tom djevojkom” i savjetovao mlađem bratu da s njom ne brza u brak, što je duboko uvrijedilo Harija.

Megan i Hari uz to su se osjećali zapostavljeno i bili su frustrirani zbog Vilijama i Kejt jer su oni, za razliku od starijeg Harijevog brata i njegove supruge, uvijek imali zadatak obavljati manje važne kraljevske zadatke. Bili su bijesni što su uvijek u sjenci starijih kraljevskih članova Čarlsa i Vilijama, što je jedan radnik palate slikovito opisao riječima: “Hari i Megan bili su kao treći točak u porodici”. Knjiga takođe otkriva kako su njih dvoje bili ogorčeni jer im je bilo zabranjeno osnivanje vlastite kancelarije u Vindsoru. Tvrdili su da su žrtve, da previše daju i premalo dobijaju. Sve to nimalo se nije dopalo nekadašnjoj uspješnoj glumici Megan koja se morala odreći svog života radi ulaska u kraljevsku porodicu.

Zauzvrat, uskoro je saznala kako je nazivaju Harijevim “trofejem” koji dolazi s “popriličnim prtljagom”. Navodi se i kako su Megan pojedini zaposleni u palatie diskriminisali zbog njene boje kože. Glumičin prijatelj otkrio je i kako Megan nakon svega nije imala drugog izbora nego da s eskloni iz te toksične sredine.

Takođe, piše u knjizi, nakon što je optužena da je kriva za Harijevu odluku da napusti svoju dužnost i porodicu te je njihov odlazak nazvan prema njoj Megzit, ona ne može zamisliti da ikad ima veze s kraljevskom porodicom. Uz nju je odmah stao i zaljubljeni Hari koji je o svim problemima prošlog Božića prije Megzita želio nasamo da razgovara sa svojom bakom, kraljicom Elizabetom II. Zbog toga je doputovao avionom iz Kanade. Ali zaposleni, opisani kao muškarci u sivim odijelima, onemogućili su mu susret s kraljicom i rekli da je može vidjeti tek 29. januara. Ti isti ljudi su oni koji su najviše strahovali da će princ i Megan zasjeniti ostale ljude iz kraljevske porodice, tvrdi se u knjizi u kojoj dalje stoji kako se Hari nakon svega toga osjećao nezaštićenim od vlastite porodice i boljelo ga je što čuje njihove glasine o njemu da je preosjetljiv.

Ipak, najveće razočaranje za princa i vojvotkinju uslijedilo je kada su Hariju oduzeta njegova počasna vojna imenovanja. To je bila dodatna potvrda Hariju i Megan da su ispravno postupili, navodi se u knjizi u kojoj piše da je upravo princ bio glavni pokretač odluke da par napusti dvor i odseli se iz Velike Britanije.

Megan mu je, tvrde autori knjige, u tome bila velika podrška, žena koja mu je dala samopouzdanje potrebno da donese svoju konačnu odluku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve