Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Istraživanje: Napadima na Đukanovića Vijesti ne zaostaju za srpskim medijima

Najnovije analize medijske scene pokazuju da je u maju ponovo došlo do skoka negativnih informacija o Đukanoviću sa 65 u aprilu na čak 138 u maju mjesecu.

Nakon blagog zatišja tokom marta i aprila ove godine, kada je fokus medija bio na pandemiji COVID-19, odmah nakon popuštanja mjera 4. maja ove godine, medijski koncern Vijesti pojačao je kampanju protiv predsjednika države Mila Đukanovića, pišu Dnevne novine.

 

Najnovije analize medijske scene pokazuju da je u maju ponovo došlo do skoka negativnih informacija o Đukanoviću sa 65 u aprilu na čak 138 u maju mjesecu.

Podaci u analizi renomirane kuće koja prati medijsku scenu u Crnoj Gori pokazuju da su tokom aprila ova tri medija (TV, portal i štampano izdanje) plasirala ukupno 162 objave koje su se odnosile na Đukanovića, a mjesec kasnije 245 38 je bilo pozitivnih, 62 neutralne i 138 negativnih.

“Plasirana slika o predsjedniku Đukanoviću u tri posmatrana medija kumulativno je ponovo negativna. U odnosu na april znatno je lošija, tačnije, porast ukupnog publiciteta u maju zapravo je porast negativnog publiciteta. Negativne objave čine 56,33 posto”, navodi se u analizi u koju su Dnevne novine imale uvid.

Zaključak svakog izvještaja agencije tokom proteklih godinu i po dana maltene je istovjetan da medijski koncern Vijesti u kontinuitetu stvara negativnu sliku o predsjedniku države, njegovoj porodici, prijateljima, praveći od Đukanovića glavnog, zapravo jedinog krivca za svaki problem u državi.

Podaci iz mjesečnih izvještaja kojima se prati medijska scena u Crnoj Gori, međutim, otkrivaju dosta interesantnih detalja koji ne ostavljaju dilemu da je riječ o potpuno otvorenoj kampanji protiv predsjednika države.

Autori analize medijske scene, naime, plasirali su i podatke o zastupljenosti ne samo Đukanovića, već i još podatke o zastupljenosti 14 najviših državnih funkcionera i lidera političkih partija u periodu od 1. februara prošle do 1. juna ove godine (u januaru nije rađeno poređenje), koji su pokazali da je o svima njima zajedno objavljeno manje negativnih tekstova nego o Milu Đukanoviću.

Podaci takođe pokazuju da je više negativnih obrada tekstova u medijskom koncernu Vijesti (TV, portal i štampano izdanje) bilo u informacijama o Đukanoviću nego o svim ostalim funkcionerima i političarima koje ova analiza tretira.

Podaci, osim predsjednika države, obuhvataju objave koje se odnose na predsjednika Vlade Duška Markovića i dvojicu potpredsjednika Zorana Pažina i Milutina Simovića, predsjednika parlamenta Ivana Brajovića i dvojicu potpredsjednika Branimira Gvozdenovića i Gencija Nimanbegua, te partijske lidere Andriju Mandića, Milana Kneževića, Nebojšu Medojevića, Draginju Vuksanović, (u jednom periodu je fokus bio na Ranku Krivokapiću), Aleksu Bečića, Dritana Abazovića, Miodraga Lekića i Rafeta Husovića.

Jezikom brojki to izgleda ovako: O predsjedniku države je od februara prošle do 1. juna ove godine objavljeno više od 2.700 negativnih informacija, a o svim pobrojanim državnim funkcionerima i političarima oko 2.510.

Negativan novinarski uticaj takođe je najviše korišćen u objavama posvećenim Đukanoviću.

U istom periodu (1. februar prošle 1. jun ove godine) zabilježene su 853 objave u Vijestima koje se odnose na Đukanovića, a na kojima je prepoznat negativni novinarski uticaj, dok je o svima ostalima takva obrada informacija zabilježena u 707 informacija.

Podaci za prvih pet mjeseci ove godine, dakle, u vrijeme kada je novi korona virus u principu (osim januara) bio u fokusu, pokazuju da ni opasnost od COVID-19 nije uticala na uređivačku politiku Vijesti.

Naime, od januara do kraja maja ovaj medijski koncern objavio je oko 1.200 informacija koje se odnose na predsjednika države, od čega je oko 720 bilo negativnih, blizu 200 se odnosilo na protokolarne aktivnosti, ostale objave su bile neutralne.

Dakle, prvih pet mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine uopšte se ne razlikuju, fokus koncerna je na Đukanoviću i slanju negativne slike o njemu lično i svakom ko je na bilo koji način sa njim povezan, porodično, prijateljski, poslovno.

Autori analize ne ulaze u ocjenu kampanje niti se upuštaju u objašnjavanje podataka, ne izvlače zaključke, jednostavo plasiraju podatke do kojih su došli praćenjem medijske scene u Crnoj Gori.

Ali, podaci sve govore ako je o Đukanoviću više negativnih tekstova nego o najvišim državnim javnim funkcionerima i partijskim liderima zajedno, ako je negativnih obrada tekstova takođe više nego kod svih ostalih, kako se to zove “interesom javnosti” da zna?

Iz analiza medijske scene očigledno je samo jedno da medijski koncern Vijesti nastavlja da vodi žestoku kampanju protiv predsjednika države.

Razlike između njih i srpskih medija koji vode brutalnu kampanju protiv Đukanovića gotovo da i nema.

Đe su im se poklopili interesi, pokazaće vrijeme.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
29.06.2020-07:49 07:49

A “vijesti”su smece od novina taman kao njihovi vlasnici Don lupez i Govece sa krstenicom.Sto se tice njihovih novinara i tv voditelja,vjerovatno da “moraju”raditi po naredjenju gazda,ali postoji ona stara “sa kim si,takvi si”. Karakteri su to svi zajedno.