Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Gutereš upozorio na povećanje psihološke patnje zbog krize i pozvao na reakciju

On je ukazao na "tugu zbog gubitka voljenih, šok zbog gubitka posla, izolaciju i ograničenja kretanja, tešku porodičnu situaciju i neizvjesnost i strah za budućnost"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je vlade, civilno društvo i zdravstvene organe da hitno odgovore na potrebe mentalnog zdravlja koje proizilaze iz pandemije koronavirusa i upozorio da se psihološka patnja povećava.

Antonio Gutereš (Foto: Reuters/Carlo Allegri)

On je ukazao na “tugu zbog gubitka voljenih, šok zbog gubitka posla, izolaciju i ograničenja kretanja, tešku porodičnu situaciju i neizvjesnost i strah za budućnost”.

Gutereš je kasno sinoć u video poruci rekao da “poslije decenija zanemarivanja i nedovoljnog ulaganja u usluge mentalnog zdravlja, pandemija Kovida-19 sada pogađa porodice i zajednice dodatnim mentalnim stresom”.

On je ocijenio da je pomoć najpotrebnija onima koji su sada u najvećoj opasnosti, strariji zdravstveni radnici, stariji ljudi, adolescenti, mladi ljudi, oni koji su već imali probleme sa mentalnim zdravljem i oni koji su upali u krizu.

Gutereš je rekao je da su “službe za mentalno zdravlje bitan dio svih odgovora vlada na Kovid-19” i da moraju da se razvijaju i u potpunosti finansiraju kako bi podržale oporavak društva.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve