Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Odluke posljednje sjednice pravno nevažeće

Demokrate tvrde da je organizacija rada Skupštine mimo Poslovnika

Zbog načina organizacije rada Skupštine Crne Gore, odluke posljednje sjednice su pravno nevažeće i politički ništavne, saopštili su iz Demokratske Crne Gore. Tvrde da je zbog odvajanja poslanika po salama onemogućena dosljedna i potpuna primjena pravila Poslovnika.

Arhiva

Demokrate tvrde da je organizacija rada Skupštine mimo Poslovnika.

“Nakon elektronskih odbora i skajp kvoruma, došlo se do separacije parlamenta na plenum i niše. I što je za najviši stepen zabrinutosti jeste organizacija rada, odnosno na način koji ili diskvalifikuje ili zaobilazi Poslovnik, jer nema većeg bezakonja od rada državnih organa mimo pravnih propisa. Upravo zbog toga se i poslednja sjednica može odrediti kao divlja sjednica i kao takva ne može rezultirati pravno valjanim odlukama”, navodi se u saopštenju

Oni smatrajud a se sjednica mifla organizovati po uzoru na regionalna i evropska iskustva, u jedinstvenoj sali, kao što su sale hotela ili sportskih centara.

“Umjesto toga, putem ove divlje sjednice, parlament je podijeljen u kaskade, pocijepan na kvazi-domove, pa se pitamo po kojem kriterijumu su poslanici razvrstavani da pojedini sjede u plenarnoj sali, pojedini u salama odbora, pa sve do holova, hodnika i skupštinskih katakombi, a scene segregacije poslanika koji su htjeli da budu nazočni sjednici podsjećaju na institucionalni aparthejd”, navode Demokrate.

Tvrde da je onemogućena pravilna primjena Poslovnika.

“Zbog ovog skandaloznog i ponižavajućeg načina organizacije rada Skupštine Crne Gore, biće onemogućena dosljedna i potpuna primjena pravila Poslovnika u vezi odlučivanja ( čl.111-123). Kako se na ovakvim karikaturalnim sjednicama, gdje poslanici ne sjede u istoj sali, uopšte može utvrditi kvorum, odnosno kako predsjedavajući može pouzdano utvrditi je li sjedjenje u nekoj sporednoj sali prisustvo sjednici ili možda izraz stava da se uzdrži od učešća na sjednici? Kako se na ovakvim sjednicama može obaviti glasanje, a posebno javno glasanje?”, pitaju iz te partije.

Drugačije bi, kako tvrde, bilo da se organizuje rad u alternativnoj jedinstvenoj sali, i tada bi se mogla obezbijediti primjena svih pravila koja su utvrđena Poslovnikom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve