Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Zbog gurua koji je umro od koronavirusa, najmanje 15.000 osoba u karantinu

Guru Baldev Sing (70) odmah po povratku iz Italije i Njemačke, propovijedao je u 15 sela u indijskoj saveznoj državi Pendžab

Najmanje 15.000 ljudi na sjeveru Indije stavljeno je u karantin, jer se sumnja da ih je koronavirusom zarazila jedna osoba, zaraženi guru koji je potom preminuo, saopštile su danas tamošnje lokalne vlasti.

Foto: REUTERS/Anushree Fadnavis

Guru Baldev Sing (70) odmah po povratku iz Italije i Njemačke, propovijedao je u 15 sela u indijskoj saveznoj državi Pendžab gdje pretežno žive siki.

U međuvremenu se razbolio i umro.

To je izazvalo ozbiljnu uzbunu u Indiji.

Lokalne vlasti su organizovale specijalne dostave hrane tim mještanima, koji su stavljeni u još stroži karantin od onoga koji je u srikedu uveden u cijeloj Indiji.

“Prvo od tih 15 sela je zatvoreno 18. marta. Procjenjujemo da je u karantinu između 15.000 i 20.000 mještana”, rekao je neimenovani lokalni zvaničnk i dodao da je medicinsko osoblje spremno za pružanje pomoći.

Do sada je 90 osoba koje je bilo u direktnom kontaktu sa guruom, zaraženo koronavirusom.

Očekuju se rezultati za još 200 osoba iz tih sela, za koje se sumnja da su bili u neposrednom kontaktu sa propovjednikom.

Guru i njegova dva saradnika, takođe zaražena virusom, nisu poštovali samoizolaciju po povratku iz Evrope, već su odmah počeli da obilaze sela.

Taj slučaj je zaprepastio Indiju, a jedan lokalni popularni pjevač je napisao pjesmu posvećenu guruu, sa stihovima u kojem se navodi da je guru išao po selima i širio virus.

Lokalna policija Pendžaba pozvala je građane da slušaju baš tu pjesmu koja treba da služi kao upozorenje.

U Indiji, sa 1,3 milijarde stanovnika, registrovane su 873 razažene osobe od kojih su 19 umrle.

Stručnjaci smatraju da je broj inficiranih vjerovatno mnogo veći.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve