Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Kina odložila godišnje zasjedanje parlamenta zbog koronavirusa

Kina je objavila da je odložila svoj najvažniji politički skup u godini zbog epidemije novog koronavirusa

Kina je objavila da je odložila svoj najvažniji politički skup u godini zbog epidemije novog koronavirusa.

Izvor: REUTERS/Thomas Peter

Odložena je godišnja sjednica parlamenta, nešto što se nije decenijama dogodilo i novi datum će naknadno objaviti Stalni komitet Nacionanog narodnog kongresa, javila je državna televizija CCTV.

Plenarna sjednica Nacionalnog narodnog kongresa trebalo je da se otvori kao svake godine 5. marta. Posle poremećaja kulturne revolucije 1966-1976, plenarna sjednica se redovno održavala svake godine od 1978. Od 1985. ona redovno počinje u martu, kao simbol stabilnosti vlasti.

Otkazivanje sjednice ukazuje na značaj koji predsjednik Si Đinping pridaje borbi protiv virusa od koga je umrlo više od 2.500 ljudi, a zaraženo više od 77.000 u kopnenom dijelu Kine.

Godišnji sastanak Nacionalnog narodnog kongresa i glavnog savjetodavnog tijela obično počinje oko 5. marta i traje više od dvije nedjelje kada hiljade delegata stiže u Peking.

Ove godine je izgledalo nezamislivo okupiti 3.000 poslanika u Palati naroda u Pekingu, dok dio zemlje ostaje u karantinu, a veliki dio Kineza je podvrgnuto mjerama ograničenja kretanja zbog straha od zaraze.

Čak i glavni grad Peking je uveo obavezan 14-dnevni karantin u kući ili hotelu za svaku osobu koja dolazi u Peking iz druge oblasti zemlje.

Epidemija predstavlja jednu od najvećih političkih izazova za administraciju predsjednika Sija od kada je preuzeo vođstvo vladajuće stranke 2012. godine.

IzvorBeta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve