Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

BiH: Optužnica protiv bivšeg ministra bezbjednosti

Mektić se tereti da je počinio krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića (SDS), koji se tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

Mektić se tereti da je počinio krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH.

Optužnicom su obuhvaćeni i bivši šef kabineta ministra bezbjednosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić i Edin Garaplija, vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

Oni se terete da su pričinili štetu budžetu BiH od oko 125 hiljada eura.

Mektić je ranije izjavio da je optužnica “glupa”, da je montirana i politički motivisana.

“Radi se o politički motivisanoj i montiranoj optužnici. To je konfuzna optužnica, koju ne razumije ni samo Tužilaštvo”, kazao je Mektić.

Transparensi internešnel BiH (TI BIH) je u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama zatražio od Tužilaštva da im dostavi optužnicu, ali je njihov zahtjev odbijen, proglašavajući optužnicu tajnom.

“Tom suđenju može prisustvovati i obični građanin i nevladine organizacije. Koja je optužnica bila još tajna, nijedna”, kazao je Mektić.

Zbog velikog interesovanja javnosti za taj slučaj, kao i samog procesa potvrđivanja optužnice, TI BiH je, kako su naveli, tražio dostavljanje kompletnih informacija, ali Tužilaštvo tvrdi da u tom slučaju nema javnog interesa.

Još su naveli da bi objavljivanje tih informacija “izazvalo značajnu štetu po legitimne ciljeve koji obuhvataju sprečavanje kriminala i svako otkrivanje kriminala”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve