Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Mustafa: DSK spreman da podrži Vladu sa Samoopredjeljenjem na čelu

Izjava je uslijedila jutro nakon što je lider Samoopredeljenja, pobjedničke partije na izborima 6. oktobra, saopštio da dogovor dvije partije o budućoj Vladi Kosova nije uspio

„Ukoliko pokret Samoopredeljenje nije spreman za dogovor sa Demokratskim savezom Kosova i vidi DSK kao smetnju, onda je DSK spreman da odustane od svih zahtjeva za institucionalnu odgovornost i od svih pozicija, ostavljajući ih tako pokretu Samoopredjeljenje“, izjavio je predsjednik DSK-a Isa Mustafa uoči konstitutivne sjednice Skupštine, a nakon zasijedanja predsjedništva njegove partije.

foto RFE

Izjava je uslijedila jutro nakon što je lider Samoopredeljenja, pobjedničke partije na izborima 6. oktobra, saopštio da dogovor dvije partije o budućoj Vladi Kosova nije uspio.

Mustafa je dodao da je DSK spreman da sa svojih 28 poslanika bezuslovno glasa za formiranje novih institucija pod rukovodstvom pokreta Samoopredjeljenje.

„Takođe smo spremni da glasamo za kandidata pokreta Samoopredjeljenje za predsjednika Skupštine, kao i za vladu Samoopredjeljenja bez DSK, ako nisu spremni da zajedno sa nama vode vladu“, kazao je Mustafa.

Na konferenciji za novinare u Prištini Mustafa je rekao da u partiji na čijem je čelu ostaju posvećeni tome da se državi u ovom trenutku pruži rješenje, kao i da su spremni da i u budućnosti iznose nova rješenja. On je govorio i o stavu njegove partije po pitaju raspodjele dužnosti u budućoj vladi.

Kazao je da se DSK složio sa time da se vlada sa Samoopredjeljenjem proporcionalno podijeli, da pet ministarstva pripadne DSK-u i pet Samoopredjeljenju; da Samoopredjeljenje pored premijera dobije i drugog zamjenika premijera, dok prvi zamjenik premijera i predsjednik Skupštine pripadne DSK. Takođe i da jedan od potpredsjednika Skupštine, što je i u skladu sa Ustavom Kosova, pripadne svakoj parlamentarnoj grupi.

„DSK da predloži kandidata za predsednika države koji ispunjava sve uslove i ustavne kriterijume. Ostajemo pri tome da nakon izbora predsjednika, koga će podržati Samoopredjeljenje, taj pokret uzme jedno ministarstvo od DSK. Time bi proporcija u vladi ostala 6 sa 4, ali onda kada se izabere predsjednik države“, kazao je Mustafa.

Ukoliko Samoopredjeljenje nije spremno za taj dogovor, navodi Mustafa, DSK odustaje od svih pozicija i bezuslovno glasa za vladu Samoopredjeljenja. Mustafa je precizirao da će u tom slučaju DSK biti u opoziciji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve