Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ustavni plagijat i DK falsifikat

Medijska najava nove "bombe koja će srušiti crnogorski režim" svela se, međutim, tek na providni pokušaj falsifikata. Dosnimio je: "Za Mila"! Zašto je to prije "obrisao", pitanje je sad, šekspirovsko je pitanje?

piše: Goran Popović

Aleksa Bečić će, definitivno, zadržati akademsku titulu magistra ekonomskih nauka. Bez obzira na to što je, nedvojbeno, prepisao od raznih autora 21 odsto svog magistarskog rada i bez obzira na to što su na Univerzitetu Crne Gore meritorni eksperti, iz zemlje i inostranstva, ocijenili da taj rad “nije autentičan”.

U prilog tome ide i jednoglasna odluka sudija Ustavnog suda. Oni su, naime, bez upuštanja u meritum, odlučili da sve komisije na UCG nijesu zakonito, niti ustavno, bile u mogućnosti da uopšte razmatraju Bečićev plagijat, te da njihovi zaključci “ne mogu da proizvedu bilo kakvo pravno dejstvo” u vezi sa tim, odnosno da Aleksi niko ne može oduzeti magistarsku titulu, bez obzira što je u pripremi svoje teze intenzivno primjenjivao metodologiju srednjovjekovne srpske Resavske škole.

Javnost je nakon odluke Ustavnog suda dodatno bila zbunjena, jer su prethodno i na UCG saopštili da Bečićev rad “nije autentičan, ali da mu neće oduzeti zvanje magistra, jer za njegov slučaj nije nadležan ni bivši Etički odbor, ni aktuelni Sud časti, što znači da nesporno utvrđivanje plagijata nije proizvelo nikakvo “pravno dejstvo”, na čemu sada insistira Ustavni sud?!

Bez obzira, dakle, na svu nedostatnu akademsku etiku i čast, slučaj Alekse Bečića i njegovog magistarskog rada ostaće kao presedan u sudskoj praksi koji bi se u pravnoj teoriji mogao ubuduće definisati kao “ustavni plagijat”! Osim “radosne vijesti” da je ustavno verifikovan Bečićev plagijat, za njegove Demokrate ovih dana stigle su i dvije tužne novosti. Prvo, rejting im, u utakmici sa DF-om, rapidno pada, i, drugo, njihova poslanica Valentina Minić, koju, nažalost, nijesmo uspjeli da vidimo u parlamentu u prethodne tri godine, u zemljotresu u Albaniji, gdje je, iz nekog razloga, bila sa Draganom Krapovićem, povrijedila je nos. Učestvujemo u žalosti!

I dok se Bečić bavi peglanjem plagijata, DK se posvetio novim falsifikatima. Čovjek kojem su britanske vlasti stavile “nanogicu” (ili “narukvicu”), i kojem je zabranjeno da se približava autobuskim i željezničkim stanicama, a posebno aerodromima, i koji mora redovno da se javlja najbližoj policijskoj stanici, i koji ne smije da napušta svoj stan u Londonu poslije 23 sata, organizovao je prije dvije večeri petparački performans pod nazivom “kompletni snimak koverte”. Medijska najava nove “bombe koja će srušiti crnogorski režim” svela se, međutim, tek na providni pokušaj falsifikata. Dosnimio je: “Za Mila”! Zašto je to prije “obrisao”, pitanje je sad, šekspirovsko je pitanje? Biće, ipak, da je kućnom pritvoreniku dosadno u Londonu, pa ovako priziva sagovornike na Instagramu da ubije vrijeme do ekstradicije. Zato mora ponešto i da dosnimi. Ili obriše, po potrebi. Do slobode.

PS: Onaj koji sam sebe laže i slijedi svoju laž dotjeraće dotle da više neće moći da prepozna istinu ni u sebi, ni oko sebe, nego će, dosljedno, prestati da poštuje i sebe i druge.(F.M. Dostojevski)

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve