Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Mlječni put: Živimo u iskrivljenoj galaksiji

Rezultati poljskih naučnika podržavaju analizu astronoma sa Univerziteta Makvori u Australiji i Kineske akademije nauka koja je objavljena u februaru

Naša galaksija – Mlječni put – „iskrivljena je i uvijena”, a ne ravna kako se ranije mislilo, pokazuje novo istraživanje.

Novi pogled na Mlječni put (Foto: OGLE/WARSAW UNIVERSITY)

Analize najvećih zvijezda u galaksiji pokazuju da one ne leže na ravnoj ploči kako je to predstavljano u akademskim tekstovima i knjigama popularne nauke.

Astronomi sa Univerziteta u Varšavi spekulišu da se galaksija možda iskrivila u prošlim interakcijama sa obližnjim galaksijama.

Nova trodimenzionalna mapa objavljena je u časopisu Nauka.

Popularna slika Mlječnog puta kao ravnog diska nastala je na osnovu posmatranja 2,5 miliona od 2,5 milijarde zvijezda.

„I dalje smo daleko od toga da razumijemo unutrašnju strukturu i istoriju Mlječnog puta, dijelom i zbog toga što je ekstremno teško izmjeriti udaljenost zvijezda u spoljnim djelovima naše galaksije”, kaže Dorota Skovron sa Univerziteta u Varšavi.

Kako bi stvorili precizniju sliku, Skovron i njeni saradnici merili su udaljenost između nekih od najsvjetlijih zvijezda u galaksiji – Cefeida promjenjivih zvijezda. To su masivne mlade zvijezde koje sijaju stotinama, ako ne i hiljadama puta jače od Sunca. One mogu da budu toliko svijetle da se mogu vidjeti sa samog ruba galaksije.

I ne samo to, one i pulsiraju u pravilnim intervalima brzinom koja je direktno povezana s njihovom svjetlošću.

Do sada se smatralo da je Mlječni put ravan, ali sada je to dovedeno u pitanje (Foto: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY)

To omogućava astronomima da s velikom preciznošću izračunaju udaljenost između zvijezda.

Većina zvijezda identifikovana je u opservatoriji u Čileu. Pšemek Mruž, član tima, kazao je da su rezultati iznenađujući.

Otkriće je nastalo na ovom teleskopu (Foto: K. ULACZYK/J. SKOWRON / OGLE/WARSAW UNIVERSITY)

Naša otkrića pokazuju da Mlječni put nije ravan. Iskrivljen je i uvijen dalje od galaktičkog centra. Do krivljenja je moglo da dođe u prethodnim interakcijama sa satelitskim galaksijama, intergalaktičkim gasovima ili tamnom materijom (nevidljivom materijom prisutnom u galaksijama o kojima se malo zna).”

Rezultati poljskih naučnika podržavaju analizu astronoma sa Univerziteta Makvori u Australiji i Kineske akademije nauka koja je objavljena u februaru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve