Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Dijalog i povjerenje nazivaju kapitulacijom i veleizdajom…

„Vjerujem da će se cjelokupna opozicija, ali i jedan veliki dio pozicije, vratiti dijalogu i da ćemo na taj način stvoriti uslove da niko nema nikakvu sumnju u izbore koji nas čekaju sljedeće godine“, rekao je poslanik DPS-a Rakočević novinarima u parlamentu.

Odluka poslanika da usvoje Predlog odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva izazvala je burne reakcije u opoziciji, dok vlast i Evropska unija izražavaju zadovoljstvo i smatraju da je to novi doprinos demokratiji.

Podsjetimo, crnogorski poslanici su usvojili Predlog odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

U međuvremenu, Zakonodavni odbor je odbio amandman Demokratskog fronta da tehnička vlada bude zadužena za praćenje implementacije zakona, a o amandmanima Demokratske partije socijalista nije raspravljao.

Nigdje se, međutim, ne može dogoditi kao u Crnoj Gori da aktiviranje rada jednog skupštinskog odbora koji će, u svakom slučaju, značajno doprinijeti povećanju povjerenja u izborni proces, naiđe na kvalifikacije kao što su “veleizdaja”, “kapitulacija”, “pobjeda”… A, na kraju, sasvim je očigledno da će svi učestvovati u radu tog odbora.

To, naravno ne brine Evropsku uniju, pa su evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp pozdravili su odluku Demokrata i Građanskog pokreta URA da učestvuju u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona.

“Izgradnja povjerenja građana u izborni proces i rezultate budućih izbora zahtijevaće da sve političke stranke podrže reforme koje jačaju integriteta izbornog sistema”, navela je Kemp u izjavi koja je objavljena na Tviter nalogu. Han je rekao da je to što su dvije opozicione partije pristale da učestvuju u privremenom parlamentarnom Odboru dobra vijest iz Crne Gore.

“Odličan posao Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori. EU će nastaviti da asistira u ovim reformama. Sve oči su sada uprte u implementaciju”, napisao je Han na Tviteru.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, pozdravio je odluku opozicionih stranaka da započnu rad u privremenom parlamentarnom Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, uz medijaciju EU.

“Sada je na redu sprovođenje plana opozicionih partija koje je komesar Johanes Han primio u Briselu prošle godine – ključno je povećati povjerenje građana u izborni proces 2020. godine i da rezultati budu prihvatljivi za sve partije”, naveo je on.

Demokratska partija socijalista izražava zadovoljstvo što je zajedno sa svojim koalicionim partnerima, radom u radnim grupama Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, učinila veliki doprinos daljoj dogradnji ukupnog pravnog sistema Crne Gore, i sa naročitim akcentom na izborno zakonodavstvo. Iz ove partije su dodali da je to, očito, bio i podsticaj da jedan dio opozicionih kolega uzme učešće u radu Odbora. U DPS-u vjeruju u skori povratak i svih ostalih koji su u radu ovog tijela već učestvovali.

Na drugoj strani iz Demokratske Crne Gore juče su saopštili da je DPS sinoć kapitulirala prihvativši i usvojivši nakon godinu dana “Briselski plan” Demokrata i URA.

U Demokratskom frontu su, međutim, mišljenja da je potez Demokrata veleizdaja i zabijanje glogovog kolca u srce Soprazuma o budućnosti.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je juče da su sada onemogućeni izgovori za neučestvovanje u odboru. Brajović je, odgovarajući na pitanja novinara rekao da želi da bude optimista i da proaktivno djeluje.

“Uvijek smo pozivima pokušavali da dovedemo do toga da parlament funkcioniše u punom sastavu kao i sva radna tijela, stalna i privremena. Mislim da smo i sinoć napravili još jedan korak ka tome,” kazao je Brajović.

“U svakom slučaju, neću komentarisati kako će se ponašati pojedini poslanički klubovi i partije, ali mislim da smo napravili još jedan korak ka tome da ustvari onemogućimo da neki imaju izgovore za neučestvovanje u odboru”, naveo je Brajović.

On je kazao da je, dajući mogućnost da se dođe do nekog rješenja, zaista želio da dođe do deblokiranja rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

„Značajan posao je rađen u onom dijelu odbora koji je funkcionisao zajedno sa predstavnicima nevladinog sektora i akademske zajednice, i volio bih da imamo do kraja godine u parlamentu provedene i usvojene sve zakone koji bi kreirali jedan još kvalitetniji izborni ambijent“,rekao je Brajović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević rekao je očekuje da će se cjelokupna opozicija vratiti dijalogu i time eliminisati bilo kakve sumnje u vezi sa narednim parlamentarnim izborima. On je, komentarišući usvajanje izmjene Odluke naveo da je zadovoljan postizanjem dogovora sa opozicijom i prilikom da sjednu i zajedno unaprijede izborni ambijent.

„Vjerujem da će se cjelokupna opozicija, ali i jedan veliki dio pozicije, vratiti dijalogu i da ćemo na taj način stvoriti uslove da niko nema nikakvu sumnju u izbore koji nas čekaju sljedeće godine“, rekao je Rakočević novinarima u parlamentu.

On je, na pitanje kako komentariše izjavu Demokrata da je DPS kapitulirao kad je prihvatio briselski plan, odgovorio da politikantske i neosnovane optužbe prepušta političkoj konkurenciji.

„Pa svi kojima je cilj unapređenje izbornog zakonodavstva i prihvatanje svih preporuka ODIHR-a i OEBS-a, svi ti politički subjekti su zadovoljni tim da ćemo imati nove članove u Odboru za izborno zakonodavstvo“, naveo je Rakočević.

Upitan da prokomentariše najavu dijela opozicije da možda neće učestvovati u radu Odbora, Rakočević je kazao da zaista vjeruje da će opozicija pristupiti radu.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković iznenađen je dešavanjima povodom donošenja odluke o uspostavljanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona u Skupštini, jer, kako je istakao nije ni mogao pretpostaviti da se iza kulisa, i bez znanja ostalih opozicionih partija, jedna opoziciona politička partija dogovara i pregovara sa DPS. On je istakao da je u svemu ovome, DPS jedini dobitnik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve