Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Video zapisi sa djecom i gejming najgledaniji na YouTube-u

Što se tiče engleskog govornog područja, gejming i djeca su odnijeli pobjedu

Djeca i video igre su najmoćniji pokretači saobraćaja na YouTube-u. Pew je objavio studiju koja je nedjelju dana analizirala preko 40.000 kanala sa velikim brojem pretplatnika, prenosi PC Press.

Logo YouTube-a (Foto: NurPhoto via Getty Images)

Studija je jasno pokazala da je YouTube fenomen koji se teško može ograničiti na SAD. Sve zajedno, kanali sa velikim brojem pretplatnika (oni sa najmanje 250.000 pretplatnika) koje je analizirao Pew proizveli su ukupno četvrt miliona video snimaka u prvoj sedmici januara 2019. godine.

Dok je SAD zemlja sa najaktivnijim korisnicima YouTube-a (više od 180 miliona aktivnih korisnika u 2018. godini), platforma je postala vitalni izvor besplatne zabave u drugim zemljama. Deset najpristupačnijih YouTube kanala u 2019. prema Digital Trends-u uključuju meksički Badabun (39 miliona pretplatnika), Hindi zabavni kanal Set India (48,7 miliona pretplatnika), Brazilski EDM muzički kanal Canal Kondkilla (49,6 miliona pretplatnika). T-Series, bolivudska muzička mreža koja ima 100 miliona pretplatnika, i trenutno je najveći ovogodišnji YouTube kanal.

Što se tiče engleskog govornog područja, gejming i djeca su odnijeli pobjedu. Neprofitna je izvršila zasebnu analizu sadržaja više od 30.000 videa na engleskom jeziku, sortirajući video zapise po kategorijama (to jest video igre, hrana, trenutni događaji ili politika). Otkrili su da je skoro svaki peti video bio o video igrama. Gejming videi ostvarili su u prosjeku preko 120.000 pregleda, nadmašivši praktično svaku drugu kategoriju (od ljepote do vozila i muzike).

Video zapisi koji su namijenjeni djeci ili sadrže djecu u njima (bez obzira na njihovu ciljanu publiku) imali su gotovo tri puta više prikaza od ostalih videa. To je zanimljiv nalaz, s obzirom na to da platforma nije bila najsigurnija za djecu. Uprkos YouTube-ovom zahtjevu da korisnici imaju najmanje 13 godina, djeca ili sadržaj koji je fokusiran na porodicu uvijek je bio jedan od najpopularnijih na platformi.

Dok se Pew studija fokusirala na najpopularnije djelove YouTube-ovog ekosistema, dodao je dokaz da je programiranje od strane djece i za decu ključni dio poslovanja platforme. Zaštita bezbjednosti mladih korisnika biće od ključnog značaja za njen budući uspjeh.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve