Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

TIME: Ruski bivši špijun Bojarkin pritisnuo je Manaforta zbog dugova Deripaski – veza sa Crnom Gorom

Kada je američka vlada 19. decembra objavila svoj najnoviji spisak sankcija, čovjek na vrhu nije izgledao posebno važno. Opisan u dokumentu kao bivši ruski obavještajac, optužen je za rukovanje novcem i pregovore u ime moćnog ruskog oligarha Olega Deripaske. U dokumentu se ne spominje da je čovjek, Viktor Boyarkin, imao veze s kampanjom predsjednika Donalda Trampa 2016. godine.

Međutim, jednomjesečna istraga TIME-a pokazala je da je Boyarkin, bivši trgovac oružjem visokog čela i vrlo niskog profila, bio ključna veza između visokog člana Trampove kampanje i moćnog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U svom jedinom razgovoru s medijima o tim vezama, Boyarkin je rekao TIME-u da je u kontaktu s predsjednikom Trampove tadašnje kampanje, Paulom Manafortom, u jeku predsjedničke kampanje u ime ruskog oligarha. “Dugovao nam je mnogo novca”, kaže Bojarkin. “I ponudio je načine da ga vrati.”

Bivši ruski obavještajac kaže da mu se obratila kanceralija specijalnog tužioca Roberta Muellera, koji istražuje moguću vezu između Rusije i Trampove kampanje. Boyarkinov odgovor tim istražiteljima? “Rekao sam im da idu iskopati jarak”, kaže on. Peter Carr, portparol Kancelarije specijalnog tužioca, odbio je da komentiriše. Portparol je takođe odbio da komentiriše njegove navodne veze sa Boyarkinom.

Ali te veze mogu biti potencijalno važne za pitanja specijalnog tužioca Muellera. One bi bile neke od najjasnijih dokaza o uticaju moćnih Rusa na kampanju predsjednika Trampa. Te veze bi mogle rasvijetliti zašto je Manafort razgovarao o povratku na posao za proruske interese u istočnoj Evropi nakon što je u avgustu 2016. napustio Trampovu kampanju, tvrde brojni izvori u istraživanju TIME.

Naš prijatelj V”

Kada se pridružio kampanji u proljeće 2016. godine, Manafort je gotovo procvjetao. Veteranski politički savjetnik prikupio je nekoliko miliona dolara u luksuznim nekretninama, odjeći, automobilima i antikvitetima. Prema navodima iz sudskih spisa podnesenih u SAD-u i na Kajmanskim ostrvima, on je takođe bio duboko zadužen za Boyarkinovog šefa, ruskog milijardera Olega Deripasku, koji je od Manaforta tražio novac zbog neuspjelog posla u Ukrajini i drugih poduhvata.

Boyarkin kaže da mu je palo da prezme napalaćivanje za dugovanje od Manaforta. “Snažno sam ga oborio”, kaže. Ali Amerikanac se pokazao neuhvatljivim. U tužbi podnesenoj na Kajmanskim ostrvima 2014. godine, advokati Deripaske, kralja alumininijuma s bliskim vezama s Kremljem, žalili su se da su Manafort i njegov tadašnji partner “jednostavno nestali” sa oko 19 miliona dolara ruskog novca.

Kada se to pojavilo na naslovnim stranama u aprilu 2016., Manafort je služio kao neplaćeni savjetnik za Trampovu kampanju. Želio je da njegov dugogodišnji “patron” u Moskvi zna sve o tome.

U seriji poruka koje su poslate u proljeće i ljeto, Manafort je pokušao ponuditi “privatne sastanke” u toku predsjedničke kampanje Deripaski, očito, kako to kaže jedna od poruka e-pošte, kako bi ti susreti “dobili cjelovitost”. Među pitanjima koja su ostala bez odgovora bio je identitet Manafortovog kontakta u Moskvi, koji se u jednom od e-mailova spominje kao “naš prijatelj V.”

Čak i nakon što je TIME u aprilu saznao njegovo puno ime, pokazao se kao težak čovjek. Njegova online prisutnost bila je digitalna bilješka: njegova fotografija na konferenciji u Moskvi, nekoliko benignih citata u ruskim medijima iz godina prodaje oružja za firme povezane s državom, i neke nejasne reference u arhivama američke vlade nekome po tom imenu “Zapovjednik Viktor A. Boyarkin”, koji je služio 1990-ih kao pomoćni vojni ataše u ruskoj ambasadi u Washingtonu, DC – posao koji se ponekad koristio kao pokriće za obavještajce.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve